Napfivér, holdnővér

„Nappal hold kél bennem,
s ha kinn van az éj- egy nap süt idebent” (József Attila)

Ismeretlenül is egymásra hangolódott két különböző területen alkotó művész, az egyik festő-, a másik színművész. A kiállítás és az előadás szlogenje József Attila „Eszmélet” című versének két sora, amely összetartozik, mint a borsó és a héja, avagy mint Bia és Torbágy.

faluhaztotal

A Magyar Költészet Napjának előestéjén a biatorbágyi Faluház kiállítótermében egy fiatal, azonban művészetében már kiforrott festő-restaurátorművész, Csala Ildikó kiállítását nyitotta meg Bayer Ilona, az ismert médiaszemélyiség.

P1160435

Fotó: Varga László

Csala Ildikó a Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakja után elvégezte a Képzőművészeti Egyetem festő-restaurátor szakát, jelenleg a Szépművészeti Múzeum restaurátoraként dolgozik. Tagja a Képzőművészeti Alapnak, a Magyar Vízfestők Társaságának és a Magyar Restaurátor Egyesületnek.

Festményeinek döntő többségét József Attila versei ihlették, az ő soraiból bontakoznak ki Ildikó különös színvilágú, a verseket megidéző festményei, amelyek az akvarell által kínált technikával erősítik a költő hangulati rezdüléseinek ábrázolását. A képeket kutatva felfedezhetjük magát a költőt, de a „Mamát” is, és rábukkanhatunk az Eszmélet érzésvilágát tükröző festményre is.

barka-klim-lev-tolsztoj-anna-karenina

A vízzel festés a pillanat művészete, nem hazudik, könnyed, mégis határozott ecsetkezelés szükséges, hiszen különben elmaszatolódik a szín, forma, odavész a tiszta gondolat képpé transzformálása, s az alkotás közbeni oldott atmoszféra.

A festőnő Zebegényben is, de főleg a Balatonfelvidéken alkot, így a Badacsony-, a Szent György-, a Csobánc- és a Hegyesd tanúhegyei állnak munkái fókuszában. Kedveli az olajfestészetet, a pasztellt, és a festészetben egy manapság igen ritkán használt technikát, a freskófestészetet is.

P1160440

Fotó: Varga László

A kiállítás megnyitóját a Versszínház József Attila előadása követte, amelyet Turek Miklós színművész abszolvált monodráma formájában. Az előadás a költő utolsó éjszakájának elképzelt történéseit mutatja be, azt az éjjeli napsütést, amikor minden és mindenki tisztán látszik.

A színművészt nem véletlenül aposztrofálják új-Latinovitsként, megrázó erővel és izzó-égő értelmezéssel formálta újjá a bennünk lakozó képet a költőről.

Így hozta össze értő kerítőként Szádváriné Kiss Mária, a Faluház igazgatónője a két különböző habitusú, és más területen tevékenykedő, ámde azonos értékek mentén munkálkodó művészt József Attila születésnapjának előestéjén, s így lehettünk részesei egy villanásra a „nagy egész”-nek.

Sári Edina

Csala Ildikó kiállítása 2013. április 30-ig tekinthető meg a Biatorbágyi Faluházban.