A költészet napja – Országos vers- és prózamondó verseny Tatabányán

A költészet napja alkalmából rendezik meg Tatabányán a X. József Attila országos vers- és prózamondó versenyt. Itt ünnepel a Magyar Versmondók Egyesülete is, ezért a három napig tartó programot a vetélkedő mellett tömegeket megmozgató rendezvények is színesítik.

József A.Csütörtökön a 100 éve született Weöres Sándor költészete által inspirált tárlat nyílik a Kortárs Galériában, majd a Vértes Agorájában József Attila Április 11. című versét közösen szavalják el a tatabányaiak és az országos versmondó verseny döntőjére érkezett résztvevők. Később a Sebő Együttes ad koncertet József Attila és Weöres Sándor verseiből.

Pénteken délelőtt kezdődik a X. József Attila Országos vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny, ahonnan az első fordulóban fellépett versmondók a közeli középiskola magyar óráira látogatnak és elmondanak egy-egy József Attila-költeményt.

A verseny döntője 40 résztvevővel zajlik, a megmérettetésre hat verssel kellett nevezni: hármat a névadó József Attila, egyet pedig a mai magyar irodalom képviselőinek műveiből választhattak a résztvevők, akiknek idén még két költeményt Weöres Sándor alkotásaiból kell előadniuk.

A zsűri elnöke Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, munkáját segíti Sebő Ferenc előadóművész, zeneszerző; Tóth Zsuzsanna színházpedagógus, Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Zalán Tibor költő, író.

A szombati díjkiosztó gálaműsoron ünnepli a költészet napját a Magyar Versmondók Egyesülete, itt adják át a szervezet által adományozott Ki viszi át a szerelmet-díjakat, valamint a Magiszter Versmondó címeket.

Forrás: MTI