Magyar-japán tavaszünnep Zalaegerszegen

Cseresznyefát ültetnek, a japán életet bemutató kiállítás nyílik és megemlékeznek a cunami gyermekáldozatairól a japán-magyar tavaszünnepen, amelyet vasárnap rendeznek Zalaegerszegen.

Zalaegerszegen a japán kultúra tiszteletére harmadik alkalommal rendezik meg a cseresznyefa (japánul szakura)-virágzás idejéhez kapcsolódó japán-magyar tavaszünnepet. Az ünnepségsorozat vasárnap zászlófelvonással kezdődik – mondta Pinczés István, a Griff Bábszínház igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

A színház előtti téren délelőtt felvonják a város zászlaját, amellyel szimbolikusan azt kívánják jelezni, hogy január elsejétől a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház száz százalékos városi fenntartás alá került.

A téren a kulturális és baráti kapcsolatok ápolásának jelképeként elültetnek egy japán cseresznyefát, egy szakurát. A színház előterében Japán élet, japán viselet címmel kiállítás nyílik: a tárlat legszebb és legértékesebb darabja egy tízmillió forint értékű, ikonikus madármotívumokkal díszített, piros, arany és fehér selyemszálakkal átszőtt kimonó, de öt-hat régi, hagyományos viseletet is kiállítanak. A tárlaton eredeti ecsetírás művészeti tekercseket is bemutatnak, a jellegzetes japán tájjal és az ott élő emberekkel pedig fotóművészek harminc nagyméretű képén keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók.

Megemlékeznek a 2011-es japán cunami gyermekáldozatairól, a rövid összeállításban Koizumi Kuniko színművésznő egy tojamai költőnő versét adja elő. A műsorban Wesser Patrik, a nyolcesztendős dobtehetség, Kovács János Bartók Béla-díjas ütőhangszeres művész és a Griff Bábszínház művészei működnek közre.

Pinczés István Ucsimura-díjas rendező, aki egyben a japán kultúra jószolgálati nagykövete, az ünnepség kapcsán emlékeztetett arra, hogy Zalaegerszegen két évvel ezelőtt alakult meg a Magyar-Japán Baráti Társaság és több alkalommal japán küldöttség, kulturális delegáció járt a városban.

Szólt arról is, hogy a Griff Bábszínházban jelenleg japán alkotók – Koizumi Hirosi rendező és munkatársai – dolgoznak; a háromtagú produkciós csoport bunraku stílusban állítja színpadra Dzsundzsi Kinosita Hétalvó című darabját. A bábok jelmezei a szigetországban készültek, a díszletet is Japánban tervezték. A bábjátékot április 26-án Zalaegerszegen, szeptemberben pedig Tojamában a művészeti fesztiválon mutatják be.

Koizumi Hirosi, a Tojamai Művészeti és Kulturális Szövetség elnöke kiemelte: a darabot a felnőttek és a gyerekek is érdekesnek fogják találni, mert ezen keresztül megismerhetik a japán meséket, egy távoli nép kultúráját és történelmét.

Forrás: MTI