Magyar és szlovák képzőművészek kiállítása Mosonmagyaróváron

Magyar és szlovák képzőművészek, festők, grafikusok, szobrászok és fotósok kiállítása nyílik pénteken Mosonmagyaróváron a Flesch Károly Kulturális Központban.

A Nyugat-Dunántúlon és a szlovákiai Csallóközben alkotó művészeket összefogó Kortárs Művészeti Panoráma (KOMP) idei vándorkiállításának első állomásán kilenc anyaországi alkotó, illetve a szomszédos Szlovákiában tevékenykedő tíz magyar és szlovák művész munkáit vonultatja fel – mondta Varga György, a szerveződés kuratóriumának elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Most először négy érsekújvári képzőművészt is meghívtak, ők festményeket, kisplasztikákat és fotókat küldtek a tárlatra. A KOMP négyéves fennállása óta első ízben Érsekújváron is „kiköt”: az április 21-ig Mosonmagyaróváron látható tárlat anyagát május elején viszik Érsekújvárra.

A mosonmagyaróvári kiállításon fakompozíciókat tár az érdeklődők elé Lipcsey György, a csallóközi Dunaszerdahelyen élő Munkácsy-díjas képzőművész, fotógrafikákat mutat be a közösség másik Munkácsy-díjasa, a Somorján alkotó Mayer Éva grafikusművész. A nyugat-dunántúli alkotók, köztük Borbély Károly, Kurcsis László, Varga György és Lebó Ferenc legújabb munkáikat, pasztelleket, grafikákat, festményeket és szobrokat mutatnak be.

A KOMP tárlatát minden hónapban más helyszínre viszik. A Duna két oldala közötti kapcsolatokat erősítő kezdeményezést támogatják a kiállításokat fogadó települések önkormányzatai. A helyi Rotary klub a kezdetektől segíti az összefogást, kapcsolatai révén a bemutatkozási lehetőségeket is évről évre szélesíti a művészek számára. Közreműködése nyomán a tervek szerint decemberben Bécsben is bemutatkozik a KOMP.

Forrás: MTI