Peter Brook Varázsfuvolája a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Különleges produkciót, Peter Brook neves rendező Egy varázsfuvola című rendezését láthatja pénteken és szombaton a közönség a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Művészetek Palotájában.

Budapesti Tavaszi Fesztivál - 03.22-04.07. A Mozart Varázsfuvolája alapján készült előadásban nem zenekar, hanem Rémi Atasay zongorán szólaltatja meg a zene Franck Krawczyk által készített átiratát.

Brook elhagyta a műből a mellékszereplőket, csak a legfontosabb figuráknak jut szerep: Paminának és Taminónak, Papagenónak és Papagénának, az Éj Királynőjének, Sarastrónak és Monostatosnak. Dima Bawab, Malia Bendi-Merad, Leila Benhamza, Anne-Emmanuelle Davy, Thomas Dolie, Antonio Figueroa, Virgile Frannais, Betsabee Haas, Alex Mansoori, Roger Padulles, Vincent Pavesi és Abdou Ouologuem felváltva játssza a darabot. Közülük kerül ki – pótolva a recitativókat – két prózai színész, ők viszik előre a cselekményt.

A vándorló lélek és az egymásra találás útja fogalmazódik meg Mozart operájában, a hagyományos szabadkőműves értelmezés teljesen hiányzik ebből a változatból – mondta az előadásról Peter Brook.

A Brook-féle Varázsfuvola-adaptációt a párizsi Bouffes du Nordban 2010 végén mutatták be, a rendező ezzel az előadással búcsúzott a teátrumtól. A Théatre Bouffes du Nord-t Peter Brook és a Nemzetközi Színházi Központ számára újították fel 1974-ben, a színház Shakespeare Athéni Timonjával nyílt meg Brook rendezésében.

A Gare du Nord közelében álló, egy laktanya helyén épült színház 1876-ban nyílt meg, nézőterén 530 hely volt. 1904-ben Moliere Színházként működött, a világháborúk és a sorozatos gazdátlanság miatt bekövetkezett állagromlás okán 1952-ben bezárták. 1974-ben felújították, ma nemcsak színházi produkcióknak, hanem koncerteknek, zenei kurzusoknak is helyet ad.

Forrás: MTI