Bányavirág: bemutató a Nemzeti Színházban

Székely Csaba Bányavirág című darabját tűzi műsorra a Nemzeti Színház; az erdélyi bányászfalvakban játszódó történetet Sebestyén Aba rendezésében mutatják be szombaton.

A Bányavirág című előadást a Nemzeti Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös produkciójaként láthatja a közönség, a darabot a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében játsszák – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A darab Székely Csaba drámatrilógiájának első része, a folytatás a Bányavakság, a befejezés a Bányavíz.

Székely Csaba fekete humorral átszőtt drámáját a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közös produkcióként tűzte elsőként műsorra, az ő budapesti vendégjátékuk után kérte fel a Nemzeti Színház Sebestyén Abát, az ősbemutatót jegyző fiatal rendezőt, hogy ezúttal a Nemzeti Színház színészeivel állítsa színpadra a művet.

Az előadásban László Zsolt, Stohl András, Tompos Kátya, Szarvas József, Söptei Andrea és Kerényi Róbert játszik. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Bartha József, a dramaturg Keszthelyi Kinga és Perczel Enikő.

„Az erdélyi bányászfalvakban a bányák kényszerű bezárása miatt megnőtt a munkanélküliség. A mélyszegénység és kilátástalanság sok férfit kerget az öngyilkosságba vagy az alkoholizmusba. De mégis, az élet makacsul felüti a fejét” – olvasható az előadás ismertetőjében.

A darab története szerint Vajda Iván, a darab főszereplője a bánya bezárása óta munkanélküli. Haldokló apjával él együtt, két éve gondozza kényszerűségből és tűri parancsolgatását. A ház gyakori vendége a csehovi orvosfigura, Csillag Mihály, aki biztosabb kézzel markolja a pálinkásüveget, mint a sztetoszkópot. A városból érkezett Ilonka, Iván féltestvére, errefele rég nem látott energiát és életörömet csempész a ház életébe.

Székely Csaba, a fiatal marosvásárhelyi író születésénél, neveltetésénél fogva magában hordozza Erdély szellemiségét, mégis kritikus szemmel tudja szemlélni környezetét. Szereplői felett nem ítélkezik, szeretettel formálja meg őket és aggódással szemléli vergődésüket – áll az ismertetőben.

A marosvásárhelyi Bányavirág-előadás tavaly elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobb előadásnak járó fődíját, az idei POSZT versenyprogramjába pedig a szintén Sebestyén Aba rendezte Bányavakság című produkciójuk kapott meghívást. A Bányavíz az Örkény István Színház drámapályázatán 2012-ben első díjat nyert.

A színház Gobbi Hilda Színpadának előcsarnokában szombaton az előadás előtt fél 7-kor tartják Molnár Zoltán és Szalontai Ábel Erdély című, a Bányavirág-bemutatóhoz kapcsolódó fotókiállításának finisszázsát.

Forrás: MTI