Sena-koncert az Akváriumban: tíz év szünet után új szólólemez

Az Irie Maffiában megismert reggae-s, dancehallos zenei világát a soul és az r’n’b felé szélesítette új szólóalbumán Dagadu Sena, a hazai underground színtér népszerű dívája, aki tíz év szünet után elkészített anyagát, a Lots of Treest március 15-én mutatja be a fővárosi Akvárium Klubban.

A ghánai születésű Sena az MTI-nek elmondta: bár korábban nyugisabb, finomabb lemezt tervezett, mint amilyen a 2003-ban kiadott First One volt, a Lots of Trees anyaga meglehetősen pörgős lett. „Nem bánom persze, hogy így sikerült, úgy látszik, képtelen vagyok kevésbé dinamikus lenni”.

Az új album fő szerzője Sena mellett férje, Élő Márton, azaz Dermot az Irie Maffiából, aki a producer is volt. Mellettük természetesen a nagyszerű bulizenekar más tagjai is közreműködtek a lemez elkészítésén. Az albumról végül lemaradt a Livin’ and Lovin’ című dal, amely Sena új munkái közül először lett kész és már 2011 őszén közzétette egy klip kíséretében. „Ahogy tavaly gyűltek a számok, valahogy elfeledkeztünk róla. De nem végleg: készült egy új változat, és ezt előadjuk az Akváriumban is”.

Bár menet közben néhány számot Ghánában rögzítettek, a végleges verziókat végül Budapesten, a Pannónia Stúdióban vették fel. Kivételt képez a Mama Radio elnevezésű francia hiphop/elektro/soul formációval kint készített Roaming Earth, illetve a Berlin és New York között ingázó orosz Dj Vadimmal írt Morning Light, amelyet Londonban vettek fel. „Vadimmal Pesten haverkodtunk össze, még kilenc-tíz évvel ezelőtt, amikor a Mokka Cukában volt egy dj-estje, és előtte mi játszottunk a Gimmeshot Crew csapatával. Akkor egy-két számot rögzítettünk is”.

A kiadó a szintén francia Soulbeats Records, amely a nemzetközi piacon szeptemberben adja ki Sena második albumát. „Egy viszonylag kis kiadóról van szó, amelyik elsősorban reggae-t és ahhoz kapcsolódó zenéket ad ki, az ismertebb nevek közül például az amerikai Groundation lemezeit. Úgy néz ki, ősszel lesz egy franciaországi miniturné a Lots of Trees népszerűsítésére” – mondta Sena.

A március 15-i lemezbemutató koncerten az Akvárium Klubban az énekesnőt a 11 tagú Irie Maffiából öten (Havas Miklós – basszusgitár, Dési Tamás – dob, Szekér Ádám – gitár, Meggyes Ádám – trombita, Élő Márton – harsona) kísérik, kiegészülve Premecz Mátyás billentyűssel (Kéknyúl), Kovács Gergely szaxofonossal és egy guineai zenésszel, Ibróval, aki egy tradicionális nyugat-afrikai ütőhangszeren, a dzsembén játszik.

Fellép továbbá Sabák Péter, a lemez több számának társszerzője, a Másfél együttes basszusgitárosa, valamint a ghánai FOKN Bois tagjai, az Extra Large című, Ghánában forgatott friss klipben is feltűnő M3NSA és Wanlov The Kubulur.

Sena beszámolt arról, hogy áprilisban jelenik meg „anyazenekara”, az Irie Maffia új, sorrendben harmadik stúdióalbuma Nagyon jó lesz címmel. Az anyagot először március 23-án az A38 hajón fogják bemutatni: a koncert bevételét a Budapesti Korai Fejlesztő Központ javára fordítják. „Ismét velünk van és rappel Kemon, a régi harcostárs, ami rengeteg energiát szabadít fel bennünk”.

Az énekesnő elmondta, hogy a nyári fesztiválokon valószínűleg szólóban és az Irie Maffiával egyaránt lesznek koncertjei, utóbbiból több lesz.

Forrás: MTI