Mehliana: Brad Mehldau és Mark Guiliana koncertje a Trafóban

A kortárs dzsessz két meghatározó amerikai alakja, a virtuóz zongorista Brad Mehldau, valamint az elsősorban a Beat Music elnevezésű formációból ismert Mark Guiliana dobos ad közös koncertet Mehliana néven március 9-én szombaton a fővárosi Trafóban.

A két kiváló muzsikus régóta tervezte, hogy olyan produkcióban működnek együtt, amelyben Mehldau Fender Rhodes billentyűs hangszeren és különböző vintage szintetizátoron játszana, Guiliana pedig dobokon és hangeffektekkel kísérné. Az ötletből végül 2011-ben lett valóság – írták a szervezők az MTI-nek.

A New York állambeli Falcon klubban bemutatott, éppen az Irene hurrikán érkezése alatt zajló koncert elképesztő siker volt, Mehldau egyedülálló technikája (amely olyan hatást kelt, mintha egyszerre két zongorista játszana) a szintetizátorok sokféle hangszínével, valamint Guiliana őrült dobgépre hasonlító, dzsungelritmusokra és töretlen lüktetésre építő játékával párosult.

A kialakított különleges hangzás találkozott a klubok modern drum and bass világával, felidézve a kora hetvenes évek dance-funk hangulatát. A jövő szombaton Budapesten is élvezhető produkcióban természetesen alapvető fontosságú az improvizáció.

A 42 éves Brad Mehldau triójával (Larry Grenadier – bőgő, Jorge Rossy, majd később Jeff Ballard – dob) a kilencvenes évek közepe óta koncertezik világszerte. A formáció előszeretettel vegyíti a rock és a kortárs zene elemeit Mehldau kompozícióiba, feldolgozták például a Beatles, Paul Simon és a Radiohead számait is. A zongorista szólóban is gyakran hallható: improvizációs képessége mellett hihetetlen technikai és elméleti tudásáról ismert, az absztrakt és bonyolult szerkezetek szerelmese. Játszott már vele a nemzetközi dzsessz-színtér számos kimagasló alakja, köztük Pat Metheny, Joshua Redman, Charlie Haden, Lee Konitz, Wayne Shorter, John Scofield, Charles Lloyd vagy Kurt Rosenwinkel. Írt filmzenéket is, például Stanley Kubrick Tágra zárt szemek vagy Wim Wenders Millió dolláros hotel című mozijához.

Eddig kétszer lépett fel Magyarországon, 2007-ben a Brad Mehldau Trio a Művészetek Palotájában játszott. Ezúttal intimebb közegben, a Trafóban ad koncertet Guilianával, akivel ez az első turnéja, amelyen kizárólag elektronikus hangszereken játszik.

Forrás: MTI