Esterházy János-emlékkiállítás nyílik meg Győrben

Esterházy János-emlékkiállítás nyílik csütörtökön a győri Rómer Flóris Művészeti Múzeum Rómer termében. A Pozsonyi Magyar Galéria tárlata szlovákiai magyar és hazai kortárs képzőművészek alkotásait mutatja be, a művek közös vonása, hogy a tragikus sorsú felvidéki magyar politikusnak állítanak emléket – mondta Grászli Bernadett múzeumigazgató szerdán az MTI-nek.

Janos_EsterhazyA csoportos kiállításon húsznál több alkotó közel félszáz munkáját vonultatja fel. Esterházy János életműve és mártíromsága különféle szemléletű, stílusú és változatos technikai megoldású alkotások megformálására késztette a képzőművészeket. A festmények, a zománcképek, a képgrafikai alkotások között találunk figurális és nonfiguratív, expresszív és szürrealisztikus műveket – ismertette a múzeum művészettörténész vezetője.

A csütörtöki megnyitón Pápai Lajos győri megyéspüspök és Simon Róbert Balázs győri alpolgármester mond köszöntőt, majd a kiállítást Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke nyitja meg. Gróf Esterházy Jánosra, a mártír politikusra Csehi József, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezetének elnöke emlékezik az eseményen.

Esterházy János a két világháború közötti Csehszlovákia legismertebb politikusa volt. A szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942. május 15-én a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott. A szovjet titkosszolgálat, majd a csehszlovák hatóságok egyebek között azért hurcolták meg, mert Esterházy nyilvánosan elítélte a szovjetek által 1940-ben elkövetett katinyi (katyni) vérengzést, amelyben több mint 20 ezer lengyelt mészároltak le. Esterházy János Csehszlovákia több börtönében raboskodott, és 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében halt meg.

Az emlékkiállítás március 10-ig látogatható.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI