Ma osztják ki a francia filmművészet Oscarjait

Ma osztják ki a César-díjakat, a francia filmművészet legrangosabb elismeréseit. A Szerelem című filmet 10 kategóriában jelölték, a legtöbb díjat – tizenhármat – azonban nem Michael Haneke drámája, hanem egy vígjáték, a Camille ismétel nyerheti el.

A 38. César-gálán a jelölések alapján öt filmnek van esélye tarolni, de a legfőbb kategóriában, a legjobb filmek között az osztrák Michael Haneke francia nyelvű műve számít a legesélyesebbnek.

A Szerelemhez hasonlóan tíz jelölést kapott a Búcsú a királynémtól című történelmi dráma, Benoit Jacquot rendezése. Kilenc kategóriában esélyes a Csont és rozsda, Jacques Audiard szerzői filmje, amelyet eddig kétmillióan láttak Franciaországban. A melodráma főszerepét alakító Marion Cotillard megkaphatja a legjobb női alakítás díját, amelyért mások mellett Emmanuelle Rivával, a Szerelem című filmben nyújtott játékáért Oscar-díjra is jelölt 85 éves színésznővel versenyez.

Szintén kilenc kategóriában jelölték Leos Carax besorolhatatlan szürrealista alkotását, a Holy Motorst. A párizsi roadmovie főszerepét alakító Denis Lavant jelölt a legjobb férfi alakítás díjára a Szerelem férfifőszerepét alakító Jean-Louis Trintignant, valamint Patrick Bruel, Fabrice Luchini, Jean-Pierre Bacri, Vincent Lindon és Jérémie Rénier mellett.

A legjobb külföldi film kategóriában jelölést kapott az amerikai Az Argo-akció, a belga Bikanyak, a kanadai Laurence Anyways, a norvég Oslo, augusztus, az ír Szesztolvajok, a dán Egy veszedelmes viszony és a belga-luxemburgi-francia-svájci koprodukcióban készült Gyermekeink.

Forrás: MTI

,