Új kulturális tér nyílik a Dohány utcában

Új kulturális tér nyílik február 28-án a budapesti Dohány utcában. A Hátsó Kapuban helyet kapnak kortárs zenei koncertek, dzsessz- és más improvizációs programok, színházi és táncelőadások, májusban tehetséges kezdő előadókat és alkotókat bemutató sorozatot indítanak a Fringe Fesztivál hagyományát éltetve.

A Hátsó Kapu a Rákóczi úti Fókusz könyváruházból is megközelíthető, hétfőtől péntekig reggel fél tíztől éjfélig, a hétvégéken tíztől éjfélig tartanak nyitva kávézóként, az előadások alatt természetesen bezárják az ajtókat – hangzott el a csütörtöki sajtóbemutatón.

A Hátsó Kapu a Városi Színház, valamint a Pentaton Koncert- és Művészügynökség együttműködésében jön létre – részletezte Lőrinczy György, a Pentaton ügyvezetője, hozzátéve, hogy a Városi Színház Nonprofit Kft. tulajdonosi köre 2012 novemberében átalakult. A cégben a Pentaton Koncert- és Művészügynökség 50 százalékos részesedést szerzett.

A Városi Színház így kéthelyszínes nonprofit kulturális vállalkozássá vált, a másik játszóhely a tavaly megnyitott Rózsavölgyi Szalon. Szalai-Szabó István művészeti és ügyvezetésével működik a Hátsó Kapu, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője változatlanul Zimányi Zsófia.

Zimányi Zsófiához és Lőrinczy Györgyhöz csaknem két évtizedes munkakapcsolat köti Szalai-Szabó Istvánt, a Sirály és más játszóhelyek korábbi létrehozóját. „Már nem akartam új műhelyt alapítani, de ez a hely valósággal +elgázolt+” – mondta Szalai-Szabó István.

Nyitányként március 2-án délután az Élményműhely sorozatban a Hogyan mozog a szám? elnevezésű családi programban Jakobi Nóra és Váczi Dániel a zene, ritmus és mozgás segítségével vezeti a gyerekeket a számok birodalmába. Este a Táp Színház Alatta, felette, kintről be, bentről ki… című előadása nyitja a felnőtteknek szóló előadások sorát, másnap Kárpáti Péter Sörprájzpartija látható.

Többféle projekt valósul meg az évad zárásáig, június 9-ig. Az egyik héten szombaton, a másikon vasárnap a Búzavirág Bábszínház, valamint a Dolgozó alkotóműhely várja a gyerekeket. Az Anonim Innovátorokkal öt alkalommal találkozhat az érdeklődő.

Meghirdetik az Antré pályázatot, amelyre kis költségvetésű, új utakat kereső előadásokat várnak. A Most komolyan?! sorozatban bizonyítják, hogy lehet a trolik és autók állandó mozgása mellett is klasszikus koncerteket szervezni.

A 237 négyzetméteres belső tér színházi előadásokra, koncertekre, gyerekprogramok szervezésére alkalmas. A mobil nézőtéren 50-80 néző, hallgató ültethető le kényelmesen. Nyaranta nem lesznek előadások, de a turisták a negyed történelmi és kulturális hagyományaival ismerkedhetnek meg, a filmes ismertetők szakmai támogatója az Óvás Egyesület.

Forrás: MTI