Szkíta kiállítás mellé szkíta ételek Debrecenben

A nagy érdeklődés miatt március 10-ig meghosszabbítják az Emberek aranyban című, szkíta kincseket bemutató kiállítást március 10-ig a debreceni Kölcsey Központban. A tárlathoz kapcsolódva most szkíta ételeket is meg lehet kóstolni.

Megújult a Kölcsey központot is működtető, a város kulturális nagyrendezvényeiért felelős Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. vezetése. Megszüntettük a rendezvényigazgatói posztot, Bódor Edit ügyvezető munkáját a jövőben Tóth Ernő ügyvezető-helyettes és Magyar Robin műszaki és üzemeltetési igazgató segíti – jelentette be Somogyi Béla (Fidesz), Debrecen kulturális alpolgármestere a pénteki debreceni sajtótájékoztatón.

Somogyi Béla kitért arra, hogy a nagy sikerű szkíta kiállítást mostantól szkíta lakomával egészítik ki: a tárlat látogatói kedvezményesen juthatnak hozzá a Hotel Lyciumban a szkíta ételekhez, míg az étkezni betérők kedvezményesen látogathatják az étterem szomszédságában lévő kiállítást.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, sokan nem tudják, hogy amikor gulyáslevest esznek, akkor voltaképpen ta-kenget kanalaznak, amikor pedig pörkölt kerül az asztalra, azt hun őseink kengként már Krisztus előtt a második században fogyasztották.

Balogh Károly, a Hotel Lycium séfje, Nyers Csaba natúrszakáccsal együttműködve olyan menüsort készített el, amelyet vélhetően valamikor szkíta eleink is fogyaszthattak. Balogh Károly elmondta: az ősmagyarok konyháját a pentaton ízek harmóniájával szokták jellemezni: az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellé ötödiknek az erőset is külön íznek fogják fel és ezen öt íznek a harmóniájára törekedtek, akárcsak a mai belső-ázsiai népek.

Forrás: MTI