Kós Károly-emlékév a Székely Nemzeti Múzeumban

Emlékév keretében idézi fel Kós Károlyt a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum az erdélyi építész, író, politikus születésének 130. évfordulója alkalmából.

kos_karolyA Székely Nemzeti Múzeum pénteki közleménye szerint a Kós Károly emlékév keretében a múzeum sepsiszentgyörgyi részlege már bemutatta, Baróton pedig február 20-tól látható a budapesti Néprajzi Múzeum Ácsolt fatornyok – Védelmező templomok című kiállítása.

Márton László könyvét a Kós Károly által tervezett kovácsoltvas munkákról február 28-án mutatják be, egy hónappal később pedig egy Kós Károly-portréfilm vetítésére hívják a közönséget. Áprilistól Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és a Bukaresti Magyar Kulturális központban is látható lesz a Kós Károly világa, 1907-1914 című kiállítás, amelyet a Székely Nemzeti Múzeum Budapest Főváros Levéltárával közösen rendez.

Az 1883-ban született, 1977-ben elhunyt Kós Károly a múzeum közleményének megfogalmazása szerint „20. századi reneszánsz ember” volt, aki építészként, grafikusként, íróként, ugyanakkor ideológusként, politikusként, intézményszervezőként és mezőgazdászként is jelentős örökséget hagyott hátra.

Budapest után Sepsiszentgyörgyön valósult meg Kós Károly legtöbb épületterve, és ezek legszebbikében, a Székely Nemzeti Múzeum főépületében őrzik Kós politikai írásait, de maga faragta dohányszelencéjét és szemüvegét is.

Forrás: MTI