Filmek és könyvek Michael Hanekéről

Új könyvek és dokumentumfilmek egész sora között válogathatnak ezekben a hetekben a Michael Haneke osztrák rendező életműve iránt érdeklődők a német nyelvterületen.

Mint arról az APA osztrák hírügynökség beszámolt, február 22-én, két nappal az Oscar-gála előtt mutatják be az egyik bécsi filmszínházban Yves Montmayeur francia rendező Michael H. – Foglalkozása: rendező című dokumentumfilmjét. Az alkotó forgatásokra, fesztiválokra és sajtótájékoztatókra kísérte el kamerájával az osztrák rendezőt. A kulisszákat Bécs, Párizs, Németország és Románia szolgáltatta. A film rövidített változatát az osztrák közszolgálati televízió, az ORF is műsorra tűzi február közepén.

A 71 éves rendező legutóbbi két filmjével saját korábbi sikereit is túlszárnyalta. A fehér szalag után az Amour (Szerelem) című műve is elnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát, valamint az Egyesült Államokban a legjobb idegen nyelvű filmért járó Golden Globe-díjat. Az Amourral most először az Oscarért is versenyben van Haneke.

Sikersorozata a könyvkiadók érdeklődését is felkeltette. A berlini Hanser kiadó az Amour forgatását dokumentáló kötetet jelentetett meg a helyszínen készült fényképekkel és forgatókönyv-részletekkel. A berlini Alexander kiadó interjúkönyvet hozott ki, a rendező beszélgetőpartnere ebben Thomas Assheuer, a Die Zeit kulturális szerkesztője. Áprilisban várható egy másik portrékönyv is, Haneke Hanekéről címmel, szintén az Alexander Verlagtól.

Forrás: MTI

,