Gombold újra! Közép-Európa: regionálissá bővült a pályázat

A visegrádi négyek (V4) országainak tervezőit szólítja meg a Gombold újra! Közép-Európa; a harmadik alkalommal kiírt öltözéktervezési pályázat eredményhirdetése június 8-án a Central European Fashion Days keretében lesz Budapesten.

Ebben az évben Magyarország látja el a Közép-európai Kezdeményezés és V4 elnökségét is, ez kiváló alkalmat teremt arra, hogy az itthon már sikert aratott Gombold újra! átlépje a határokat, és bevonja a közép-európai országokat is – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a pályázat keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán szerint a tárca háttérintézménye, a Design Terminál által kiírt pályázat célja, hogy a Gombold újra! során ne pusztán a magyar, hanem a közép-európai kreativitás mutatkozzon meg.

Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója arról beszélt, hogy a pályázat tavalyi sikere után a bővítés nem volt kérdéses. „Százezrekhez tudtuk eljuttatni, hogy Magyarországnak a divat területén óriási hagyományai és ma is nagyszerű divattervezői vannak” – jegyezte meg.

Az új pályázat során már a V4-országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) hagyományaiból, bármilyen szellemi és tárgyi értékéből inspirálódhatnak a jelentkezők, akiknek ötdarabos minikollekciókat kell benyújtaniuk. Újdonság, hogy külön kategóriában versenyeznek a pályakezdők és a profik, akik más-más típusú díjakat kapnak: nem pénzjutalmat, hanem igen komoly szakmai csomagokat nyerhetnek el.

A regisztráció keddtől indul a www.gomboldujra.hu honlapon, majd a nemzetközi tervzsűri többlépcsős bírálat során nevezi meg azokat a tervezőket, akik legyárthatják kollekcióikat. A június 8-i finálén ezekből a munkákból választja ki a szintén nemzetközi döntőzsűri a két kategória-győztest.

Ács Zoltán elmondta, hogy a pályázat zárórendezvényét a Central European Fashion Days keretében tartják meg, erre a visegrádi országokból 15-20 tehetséges, de még áttörésre váró divattervezőt hívnak meg, és rendeznek nekik divatbemutatót, amelyet szakmai nap, konferencia és vásár követ.

Luu Anh Tuan, a döntő zsűrijének tagja a kezdeményezést méltatva kiemelte: a Gombold újra! nemzetközi összefogást biztosít a környező országok tehetségeivel. A pályázatnak köszönhetően Budapestnek jó esélye nyílik arra, hogy a régió kreatív központja lehessen – vélekedett a divattervező.

Forrás: MTI