Koszorúzás Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész budapesti szülőházán

Születésének 100. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget tartanak Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész szülőházánál szerdán Budapesten, az I. kerület Szilágyi Dezső tér 4. szám alatt.

 A márvány emléktáblán angolul és magyarul a következő áll: „Ebben a házban született 1913. január 30-án Amrita Sher-Gil (1913-1941) magyar-indiai származású kiemelkedő festőművész, Umrao Singh és Gottesmann Antónia leánya, Dr. Baktay Ervin unokahúga”, a tábla alján az állító, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma név olvasható.

A megemlékezésen beszédet mond Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete, Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára és a szervező Hungarofest nevében Dóka Tibor Gyula ügyvezető igazgató.

Magyarországon és Indiában is több eseménnyel emlékeznek meg Amrita Sher-Gilről, a 20. századi India egyik legnagyobb festőjéről és nagybátyjáról, Baktay Ervin orientalistáról, akinek ebben az évben van halálának 50. évfordulója.

Budapesten nyáron a Nemzeti Múzeum kerítésén Amrita Sher-Gil – egy magyar-indiai festő nyomában címmel lesz kiállítás, amelynek alapjául Amrita apjának, Umrao Szinghnek és a nagybácsinak, Baktay Ervinnek a fotói szolgálnak.

Delhiben, a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban február 1. és 28. között ugyancsak tárlatot rendeznek akvarelljeiből. Előtte indiai-magyar szemináriumot tartanak Amrita Sher-Gil – The Hungarian Connection címmel.

Az évforduló alkalmából nagy életműkiállítás nyílik a Delhi Nemzeti Galériában, amelyet – tervek szerint – bemutatnak Párizsban, ahol Amrita művészeti tanulmányokat folytatott, és az UNESCO támogatásával várhatólag Budapesten is látható lesz.

Amrita Sher-Gil anyja magyar, Baktay Ervin híres keletkutató nővére, apja pedig szikh arisztokrata volt. Művészeti iskoláit Párizsban végezte, majd férjével, a magyar Egán Viktorral Indiában telepedett le. Indiában a XX. század egyik legnagyobb festőjeként tisztelik. Sher-Gil festészeti stílusa egyedi módon ötvözi az európai posztimpresszionizmus, mindenekelőtt Cézanne, Gauguin, Modigliani, és az indiai festészet képi világát.
Magyarországon 2001-ben az Ernst Múzeumban rendezték meg Amrita Sher-Gil gyűjteményes kiállítását.

Baktay Ervin orientalista, asztrológus, író, festő 1890-ben született Dunaharasztiban és 1963. május 7-én halt meg Budapesten. Halálának 50. évfordulója alkalmából koszorúzást tartanak a XI. kerület Eszék utcai lakóházánál, február 22-én konferenciát rendeznek munkásságáról Dunaharasztiban, a Laffert Kúrián, ugyanott októberben emlékkiállítást nyitnak – összegezte az MTI-nek elküldött tájékoztatójában az emlékév szervezője, a Hungarofest Nonprofit Kft.

Forrás: MTI