A Krétakör Mobil című játéka miskolci iskolákban a SziTu program keretében 2013. február 6 – 8.

A Miskolci Nemzeti Színház SziTu programjához kapcsolódóan meghívta a Krétakör Mobil című kreatív közösségi játékát, amely innovatív módon egyesíti a színházi nevelést és az ismeretterjesztést. Az elmúlt év novemberében a SziTu részeként a Káva Kulturális Műhely Bábok című programja mutatkozott be a miskolci iskolákban.

A MOBIL a Krétakör iskolai környezetben megvalósuló, 16-18 éves diákok számára fejlesztett kreatív közösségi játéka, amely innovatív módon egyesíti a színházi nevelést és az ismereterjesztést.
A játék által vázolt alapprobléma a diákok iskolai mobiltelefon-használata. Egy botrányos felvétel kerül fel az internetre, amely kínosan érinti az egyik tanárt, és közvetve az egész iskolát. Az igazgató kezdeményezésére új házirendet fogadnak el, amely a jövőben korlátozná az iskolai mobilhasználatot. Vannak, akik még inkább szigorítanának, és természetesen olyanok is akadnak, akik liberálisabb megközelítést javasolnak. A program edukatív, vagyis komplex szempontrendszer alapján vizsgálja meg a konkrét esetet és annak kontextusát. Külön kitér a felvételt készítő diák cselekedetének részletes elemzésére, beleértve a morális aspektust is. De egy technológiai szakértő bevonásával a mobiltelefonok oktatásban való hasznosításának lehetőségét is a diskurzus részévé teszi. A Krétakör azon az állásponton van, hogy az egyedi esetek extremitása nem írhatja felül a társadalmi innovációt. A konkrét helyzet konkrét beavatkozást igényel, az emberi kreativitást azonban nem regularizálni kell, hanem ösztönözni.
„Bármely rendszer időtállósága elsősorban nem szilárdságán, hanem alkalmazkodó készségén, vagyis rugalmasságán múlik.”

Stáb:
koncepció, rendezés: Schilling Árpád
szakmai vezető: Romankovics Edit
közreműködők: Sárosdi Lilla, Terhes Sándor

A Mobil című előadás hat miskolci iskolába jut el 3 nap leforgása alatt: február 6-án a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, és a Zrínyi Ilona Gimnázium, 7-én az Eötvös József Szakközépiskola és a Balázs Győző Református Líceum, 8-án pedig a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és a Földes Ferenc Gimnázium tanulói vehetnek részt a Krétakör játékában.

A miskolci előadások időpontjai, helyszínei:

2013. február 6. szerda
10 óra Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium
Cím: 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12.
15 óra Zrínyi Ilona Gimnázium
Cím: 3530 Miskolc, Nagyváthy J. u. 5.

2013. február 7. csütörtök
10 óra Eötvös József Szakközépiskola
Cím: 3534 Miskolc, Gagarin u. 54.
15 óra Balázs Győző Református Líceum
Cím: 353. Miskolc, Győri kapu 23.

2013. február 8. péntek
10 óra Kós Károly Építőipari Szakközépiskola
Cím: 3527 Miskolc, Latabár E. 1.
15 óra Földes Ferenc Gimnázium
Cím: 3525 Miskolc, Hősök tere 7.

A SZiTu-ról
A Miskolci Nemzeti Színház tavaly májusban sikeres pályázatot nyújtott be a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában” című felhívására.
Színházunk így a 2012/13-as évadban útjára indította a Színház és Tudás (SziTu) című színházi nevelési projektet, amelynek fő célja, hogy játékosan neveljen, valamint megismertesse és megszerettesse a klasszikus és kortárs színházművészetet és drámairodalmat Miskolc város gyermekközösségeivel, általános és középiskolás korú fiataljaival.
A projektben több mint húsz színész, dramaturg, rendező és pedagógus dolgozik együtt, akik 17 különböző típusú (színjátszó, drámapedagógiai, zene-, tánc- és társművészeti, színháztörténeti stb.) foglalkozást, egy beavató színházi előadást, egy osztálytermi előadásokból álló sorozatot, egy-egy diákszínjátszó versenyt és egy, a Miskolci Nemzeti Színház évados kiemelt programjaihoz kapcsolódó nyári színházi tábort valósítanak meg.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház