A Harmónia Ünnepe – Koreográfiák 1915-2013-ból a Magyar Mozdulatművészeti Társulat előadásában

Időpont: 2013. január 26. szombat, 19.00
Helyszín: TEMI Fővárosi Művelődési Háza, Budapest, XI. kerület, Fehérvári út 47.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából klasszikus mozdulatművészeti előadás, válogatás a társulat elmúlt tizenöt évi munkáiból.

Összeállítás a Mozdulatművészet, a magyar tradíciójú – modern tánc irányzat közel 100 éves hagyományai felelevenítésével. Klasszikus mozdulatművészeti est, koreográfiák 1915-2011-ig, egy téma a harmónia köré rendezetten.

Rendező – Koreográfus: Fenyves Márk, Pálosi István
Előadók: Deáki Mercédesz, Sasvári Kissy, Szalai Dóra, Schell Martin (mn-v), Fenyves Márk, Pálosi István
Látvány: F.O.M.
Fénytechnikus: Csete Lajos

Jegyár: 900 Ft/fő
Kísérőknek, pedagógusoknak ingyenes a részvétel!

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat egyedülálló képviselője a 100 éves magyar tradíciójú modern táncirányzatnak, a Mozdulatművészetnek, mely nemzeti hagyományunk. Az estben a klasszikus hangulatú és eredeti mozdulatművészeti etűdöket gyűjtötték egy csokorba.

A társulat 1995-ben alakult – Még 1 Mozdulatszínház néven – Fenyves Márk és Pálosi István vezetésével. Az egyetlen olyan együttes – mely nemcsak a szavak szintjén – következetesen törekszik e tradíciók elsajátítására, továbbvitelére. Művészeti alkotó munkájuk hátterében komoly elméleti és kutatói munka is áll, mivel szervezetük, az Orkesztika Alapítvány, egyben Dienes Valéria hagyatékának, mozdulattudományi (Orkesztika – mozdulatrendszer) és művészeti munkásságának gondozója.- Az Orkesztika a mozdulatok művészetét és tudományát jelenti -, az emberi test természetes felépítésén és mozgásán alapuló, a szellem szabad működése által vezérelt általános és nyitott mozdulat- és viselkedésrendszert. 1912-ben így nevezte el Dr. Dienes Valéria mozdulatrendszerét és iskoláját.

Fenyves Márk és Pálosi István olyan idős mesterektől sajátították el tudásukat, akik aktív szereplői voltak a modern táncművészet magyarországi hajnalának, és még mozdulatművészeti oklevéllel rendelkeztek – Berczik Sára, E. Kovács Éva, dr. Dienes Gedeon, Szöllősi Ágnes, Kármán Judit. Vállalt feladatuk része a mozdulatművészet új generációjának nevelése, és közönségének megkeresése. Ezért ismeretterjesztő előadásokat tartanak, tanfolyamokat szerveznek az Orkesztika Alapítvány – Mozdulatművészeti Stúdióban és egyéb intézményekben minden érdeklődő számára. Fő céljuk a tradicionális modern tánc (a magyar mozdulatművészet) hagyományainak megőrzése, korunknak megfelelő továbbvitele és tanítása.
A tánc több „a technikánál”, ennek értelmében céljuk, hogy ne pusztán kész technikát tanítsanak, hanem a tanárok személyes módszerének megfelelő táncot és technikát. Gondolkozásukat az az általános mozdulatművészeti alapelv határozza meg, hogy a tanár a saját személyiségén keresztül segítse megtalálni a tanítvány saját egyéniségét és nyelvét a színpadon, a táncban.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat az „összművészet” jegyében, a táncos és képzőművészeti képiség, és a zeneiség szerves egységére, sajátos, harmónián alapuló formanyelv kialakítására törekszik. Szabadstílusú színház, amelynek tagjai folyamatosan alakítják annak arculatát. Egy színház a mozdulatért a kifejezés tükrében és nem valamely mozdulattechnika stílusában.A társulat a klasszikus és kortárs terület között és mellett, a magyar moderntánc hagyományokból építkező, de kortárs szellemiségű egyedi stílusával, sajátosan új mozdulatművészeti stílust, és a „klasszikus-modern” tánc műfaját képviseli.

A társulat repertoárja több részből áll: klasszikus mozdulatművészeti művek rekonstrukciói; saját „kortárs” stílust kialakító mozdulatművészeti művei; kortárs vendégkoreográfusok művei és gyermek és ifjúsági előadások alkotják.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat eddig szerzett elismerései:
Legjobb Táncszínházi előadás – 6. Alternatív Színházi Szemle: (2000)
„A Tánc Fesztiválja” különdíja – A veszprémi III. Országos Kortárs Összművészeti Fesztivál, (2000)
„Legjobb Táncelőadás” – közönségdíj – 7. Alternatív Színházi Szemle: (2001)
„Legjobb Táncelőadás” – közönségdíj – 8. Alternatív Színházi Szemle: (2002)
Különdíj A Tánc Fesztiválján – IX. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó Veszprém: (2006)
„Legjobb Duó” előadói díj – SZ A SZ SZ – a XII. Alternatív Színházi Szemle, Szeged – Thealter International 2006 keretein belül (2006)
„Red Prize” A legkifejezőbb előadásért járó előadói díj – IX. „King – Fairy
Tale” – Nemzetközi Színházi Fesztivál Velikiy Novgorod, Oroszország (2007)
A Társulat vezetői (Fenyves Márk és Pálosi István) 2006-ban a „Táncművészetért” díjban részesültek.

Forrás: Magyar Mozdulatművészeti Társulat