Tucatnyi Munkácsy-festmény látható a szegedi Móra múzeumban

Jelenleg szalonképek és tájképek mellett az Ásító inas, valamint a Pásztorlány az erdőben című kép is látható a díszteremben.

Munkácsy Mihály több mint egytucatnyi festménye látható keddtől a szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében. Az alkotások közül tíz Pákh Imre gyűjteményéből származik.

Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy a tavalyi rekord, a csaknem 50 ezres látogatottságú szegedi Munkácsy-kiállítást követően a múzeum és a Munkácsy Alapítvány tárgyalásokba kezdett egy vidéki bázis kialakításáról. Az egyeztetéseket siker koronázta: a Pákh Imre-kollekció tíz darabja a Móra-múzeumban marad, és folyamatosan látogathatóvá válik – fogalmazott a muzeológus. A keddtől, a magyar kultúra napjától megtekinthető tárlat nem egy hagyományos értelemben vett állandó kiállítás, hiszen a festmények folyamatosan cserélődni fognak.

Jelenleg szalonképek és tájképek mellett az Ásító inas, valamint a tavaly több mint 150 millió forintért Pákh Imréhez került, Pásztorlány az erdőben című kép látható a díszteremben. Az érdeklődők megcsodálhatják a múzeum tulajdonában lévő Munkácsy-alkotásokat is: a Honfoglalás szín- és szénvázlatát, illetve a Felszolgáló lány című képet.

A sajtóreferens közölte, hogy a tervek szerint a frissen megvásárolt festményeket a jövőben Pákh Imre és stábja a szegedi Móra-múzeumban mutathatja be.

Forrás: MTI