A magyar kultúra napja – Esszéíró pályázatot hirdetnek Nyíregyházán

Kölcsey Ferenc Himnuszával kapcsolatos gondolataikat vethetik papírra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középiskolásai a magyar kultúra napja alkalmából meghirdetett esszéíró pályázaton.

A nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ és a Kölcsey Televízió által elindított versenyre bármely nappali tagozaton tanuló középiskolás diák nevezhet, aki a nagyközönséggel is szeretné megosztani érzéseit a költeményről – hangzott el a szervezők szerdai sajtótájékoztatóján a szabolcsi megyeszékhelyen.

A Mit jelent számomra a Himnusz 2013-ban? címmel meghirdetett pályázaton legfeljebb négy oldalas esszéket készíthetnek a diákok, akik közül a legjobb három és a különdíjas a január 22-én megtartandó eredményhirdetésen felolvashatja írását. Cservenák László, a művelődési központ igazgatója elmondta: az intézmény a tavalyi költészet napján szervezett versíró pályázatból merítette a verseny ötletét, amelyet idén először, hagyományteremtő szándékkal indítanak el.

A legjobb pályaműveket a megyei televízióban is bemutatják; a nevezéseket január 17-ig várják a szervezők.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt. A jeles évfordulóra Nyíregyházán, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is több programmal készülnek: január 16-án rendezi meg a megyei önkormányzat hagyományos szónokversenyét, a központi ünnepséget pedig január 19-én tartják a megyeháza Bessenyei Termében.

Január 20-án Szatmárcsekén folytatódik a program, ahol ökumenikus istentiszteleten hirdet igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor római katolikus püspök. Az ünnepi beszédet idén Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész mondja el, az ünnepség végén a szokásoknak megfelelően megkoszorúzzák a református temetőben lévő Kölcsey-síremléket.

Forrás: MTI