Átadták az Aase-díjakat és a Bálint Lajos-vándorgyűrűt

Andai Györgyi, Papp János, Tóth Eleonóra és Maszlay István színművésznek ítélték oda idén a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést, az Aase-díjakat. A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Márton Éva, a Nemzeti Színház művészeti főtitkára vehette át kedden Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Gobbi Hilda színművész végakaratának megfelelően évente adják át az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára alapított díjat, amelyet minden évben négyen kaphatnak meg (két férfi, két nő, egy-egy vidéki, illetve budapesti). A díjat Ibsen Peer Gyntjének édesanyjáról, Aase anyóról nevezték el, az epizódszerep megformálása Gobbi Hilda egyik kiváló alakítása volt.

A kitüntetéseket átnyújtva L. Simon László kultúráért felelős államtitkár kiemelte: az Aase-díj különleges, hiszen a színészi pálya kimagasló személyisége alapította.
„Maga az elképzelés is, a díj mögötti alapítói szándék is nagyon értékes” – hangoztatta, hozzáfűzve, hogy vannak olyan nemzetközi elismerések is, amelyek az epizódszereplőket ugyanolyan rangú díjjal jutalmazzák, mint a főszereplőket.

„Szerintem ez így helyes”, mindenkinek az adott szerepben kell önmagából a lehető legtöbbet, legjobbat kihoznia. „Ezt a fajta hiányosságát a magyar jutalmazási rendszernek, ezt az űrt nagyon jól tölti be a Gobbi Hilda által alapított Aase-díj” – hangsúlyozta.

Az Aase-díjban az elmúlt 23 év alatt csaknem 100 színművész részesült. Az eseményen a díjazottakat – felidézve egy-egy emlékezetes alakításukat – előadásrészletek bemutatásával köszöntötték.

A kitüntetettekről színészekből álló kuratórium döntött, amelynek az idén Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor volt tagja.

Az eseményen átadták a Bálint Lajos emlékgyűrűt is, amelyet Bálint Lajos özvegye alapított. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és színházi titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező és dramaturg volt.

Márton Évának, a Nemzeti Színház művészeti főtitkárának Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke adta át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt.

A díjazottak közül Papp János a Centrál Színház, Tóth Eleonóra a Kaposvári Csiky Gergely Színház, Maszlay István a Győri Nemzeti Színház társulatának tagja, Andai Györgyi pedig a megszűnt Budapesti Kamaraszínház tagja volt.

Andai Györgyi Jászai Mari-díjas színésznő első szerepét gyerekszínészként kapta a Két emelet boldogság című filmben 1960-ban. 1973 és 1983 között a Vígszínház, majd a Népszínház, 1988-tól a Budapesti Kamaraszínház tagja volt. Szinkronszínészként és filmszínészként is ismerheti a közönség. Fontosabb szerepei között van Amelia (Garcia Lorca: Bernarda Alba háza), Bizonyosné (Szép Ernő: Lila ákác) és Curlyné (Steinbeck: Egerek és emberek).

Maszlay István Jászai Mari-díjas színész pályáját a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, 1977-től a Vígszínházban, 1987-től a győri Kisfaludy Színházban játszott. Fontosabb szerepei közt megtalálható Medvegyenko (Csehov: Sirály), Amphitryon (Hacks: Amphitryon), Edmund (Shakespeare: Lear király) és Tót (Örkény: Tóték).

Papp János a Szegedi Nemzeti Színház, a Madách Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a győri Kisfaludy Színház, majd a Centrál Színház színésze, rendszeres vendégszereplője a komáromi Jókai Színháznak. Fontosabb alakításai között van Ferdinánd (Schiller: Ármány és szerelem); Eilif (Brecht: Kurázsi mama); Macbeth (Shakespeare: Macbeth); Petruchio (Shakespeare: A makrancos hölgy) és Trigorin (Csehov: Sirály).

Tóth Eleonóra 1977 óta a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja. Fontosabb szerepei között megtalálható Magdaléna (García Lorca: Bernarda Alba háza); Remingtonova elvtársnő (Majakovszkij: Gőzfürdő) és Sidonie (Fassbinder: Petra von Kant keserű könnyei).

Forrás: MTI