A még épülő Budapest Music Centerben lép fel a Concerto Budapest

Különleges élményt ígér a Concerto Budapest Schubert-Haydn ciklusának első estje a még épülő, márciusban megnyíló Budapest Music Centerben (BMC). A kedd délelőtti főpróbán Keller András zeneigazgató hangsúlyozta: mindenkit nagyon inspirál, hogy kipróbálhatja a ház koncerttermét.

„Ünnepi sorozatnak szántam ezt a ciklust, és eredetileg is ide terveztem, mert érdekelt, hogy a főként kamarazenei hangversenyekre készülő teremben miként szólalnak meg a kisebb apparátust igénylő bécsi klasszikusok” – mondta Keller András.

A tél folyamán „belakják” az új teret, végigkísérik, hogyan alakulnak a belsőépítészeti munkálatok. A január 19-én kezdődő, február 8-án folytatódó, egészen áprilisig tartó Schubert-Haydn-ciklus alatt fokozatosan szem- és fültanúi lesznek a bérlet közönségével együtt a hely koncertteremmé formálódásának, akusztikai kialakításának.

„Ma vagyunk itt először, én ugyan szombaton már jártam itt, és nem gondoltam, hogy ma biztosan itt koncertezhetünk. Izgalmas a helyzet, figyeljük, hogy melyik hangszercsoport milyen hangerővel játsszon. Fel is vesszük a hangversenyt, elemezni fogjuk, és megoldjuk a szükséges finomításokat” – fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy az első alkalommal nem lesz makulátlan az akusztikai élmény, de a közönség számára is emlékezetes lesz, hogy akárcsak a Művészetek Palotája próbaüzeme idején, most is részese lehet, hogyan változik, válik fokról fokra, koncertről koncertre komfortosabbá a ház és a terem.

Emlékeztetett arra, hogy Gőz László, a BMC alapítója 11 éve dolgozik azért, hogy tető alá hozza a komplexumot, amelyben „gyönyörű és jól használható terek vannak”.

A Concerto Budapest sorozatának négy hangversenyén Schubert összes szimfóniája felcsendül – alkalmanként 2-2 – Haydn trombita-, cselló-, zongora- és kürtversenyével, fiatal szólisták közreműködésével.

A mintegy 2,5 milliárd forintos magánberuházáshoz a kormányzat 500 millió forinttal járul hozzá a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből. Az építkezés állami támogatás nélkül, saját forrásból és bankhitelből kezdődött el.

A támogatás fedezheti a főváros IX. kerületében található épület befejezését, a szükséges felszerelések és berendezések beszerzését. A központ koncertterme – elsőként a fővárosban – kifejezetten kamarazenei produkciók számára készül, befogadóképessége 350 fő.

Forrás: MTI