Ünnepi programok adventtől vízkeresztig Szentendrén

A négy adventi vasárnapon immár hagyományosan közösen gyújtják meg a gyertyát a kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún a Fő téren, ahol a város karácsonyfáját is felállították, díszeit idén a város lakói készítették.

A Fő téren elhelyezett adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával veszi kezdetét vasárnap Szentendrén az ünnepi programsorozat, amely egészen vízkeresztig, január 6-áig tart.

A belvárosban három betlehem is látható az adventi időszakban: a Fő téri betlehem ember nagyságú szalmafigurái idén már felújítva kerülnek a jászol köré, a Péter-Pál-templom mögötti téren Haranghy Jenő festőművész 1940-es években készített betlehemének másolata áll, az evangélikus templom melletti betlehem rokokó stílusú szobrait pedig selyembe és brokátba öltöztették.

Advent első vasárnapján nyílik meg a MűvészetMalomban a Népek karácsonya kiállítás, amely többek között az eltérő karácsonyfa-díszítési szokásokat mutatja be, megismerhetők a velünk élő nemzetiségek és nemzetek karácsonyi hagyományai is, emellett kínálnak tradicionális szerb és dalmát kalácsot is.

A Dumtsa Jenő utcai adventi vásárban december 23-áig kézműves és helyi termékekből, gasztronómiai különlegességekből lehet válogatni, a Kortárs művészeti piacon szentendrei és környékbeli iparművészek és képzőművészek alkotásait kínálják. A korzóvá alakult utcát ilyenkor belengi a fűszeres forralt borok, teák, a sült gesztenye és alma jellegzetes karácsonyi illata.

A kulturális programok ünnepi kínálatából kiemelkedik a Musica Beata kórus karácsonyi hangversenye, Sebestyén Márta koncertje, Hámori Angelika zongoraestje, a Borbély Műhely Karácsonyi Jazzklubja, a Szentendre Táncegyüttes műsora.

Szerepelnek még a programban a Vujicsics zeneiskola koncertjei, a Kecskés együttes régizenei estjei és a Dunazug együttes táncházai. A kisebbeket mesejátékok, zenés programok, játszóházak és kézműves foglalkozások is várják.

Szombatonként a város iskolásai adnak rövid adventi műsort a Fő téren, ott lesz a közös óévbúcsúztató ünnep is, amelyen az éjféli köszöntőt tűzijáték és utcabál követi.

Forrás: MTI