Advent a szentendrei Skanzenben

Az adventi időszak első hétvégéjén a búboskemencék barátságos melege mellett koszorúkészítéssel, gyertyaöntéssel várják a Szentendrei Skanzenben a látogatókat, akik a betlehemezés és a lucázás szokásával is megismerkedhetnek.

Kecskés Noémi, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum sajtóreferense a karácsonyi várakozáshoz kötődő programok közül kiemelte a Lajta Néptáncegyüttes által életre keltett hagyományokat. Az együttes tagjai a skanzen házait járva elevenítik fel a termékenység- és bőségvarázsló népszokásokat, a lucázást, a bölcsőcskézést és a betlehemezést.

A jánossomorjai, a harkai vagy az undi lakóház szobáiban a kályhák és a kemencék melege mellett papír karácsonyfadíszeket, csuhéangyalokat készíthetnek a vállalkozó kedvűek, de varázsolhatnak betlehemet régi cipős dobozokból és megismerkedhetnek a gyertyamártás műveletével is.

A karácsonyi hangulathoz többek között a mézeskalácsok, a fűszeres teák, a sült tök és alma jellegzetes, telet idéző illata járul hozzá, a skanzen péksége pedig továbbra is kínálja a frissen készült süteményeket, kelt tésztákat.

A téli nyitva tartás hétvégéin is látogatható a vasút fénykorát bemutató kiállítás a Magtárban és az 1945 és 1980 közötti falusi lakáskultúrát ábrázoló tárlat a Skanzen Galériában – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens, hozzátéve: érdemes melegen öltözni, mert 11 és 15 óra között lovas kocsival is be lehet járni a szabadtéri múzeum tájegységeit.

Forrás: MTI