Születésnapot ünnepel a Pécsi Galéria

A kiállítóhely nagyszabású tárlattal ünnepli fennállásának 35. évfordulóját szombattól a baranyai megyeszékhely Zsolnay Kulturális Negyedében.

Gamus Árpád, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. képzőművészeti divízióvezetője pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a tárlaton 62 pécsi-baranyai képzőművész 114 alkotását, köztük festményeket, szobrokat, kerámiákat, plasztikákat és számítógépes grafikákat láthatnak az érdeklődők.

A január 20-ig nyitva tartó kiállítás a város és a megye szellemi, művészeti potenciálját hivatott bemutatni. Az alkotók kizárólag olyan, 2010 és 2012 között készült művekkel pályázhattak, amelyek méltó módon jelenítik meg a társadalom, a művészeti élet jelenségeit, problémáit, örömeit.

Gamus Árpád magyarázata szerint azért választották ezeket a témákat, mert sokféle stílust és megoldást eredményeznek, s ez kedvező fogadtatásra talál a látogatók körében.

Pécs első, kortárs művészeteket bemutató kiállítóterme 1977-ben nyílt meg a Színház téri Hírlap-olvasóban, ezt követte két évvel később a Széchenyi téri kiállítóterem, majd 1984-ben a Pécsi Kisgaléra átadása. Utóbbinak már a tárlatok bemutatása mellett az azokhoz szükséges infrastruktúra biztosítása is a feladatai közé tartozott. A galéria, majd a hozzá kapcsolt grafikai műhely 1997 és 2012 között volt önálló, ma a Zsolnay Örökségkezelőn belül működik.

A művészeti, szórakoztatási és kulturális tevékenységet folytató, 2001-től Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely néven működő alkotóművészeti intézmény a kiállítóhelyein eddig 918 tárlatot, mintegy 150 egyéb képzőművészeti és társművészeti programot szervezett, amellyel a város meghatározó galériájává vált, sőt, országos és nemzetközi rangot, ismertséget szerzett.

A Pécsi Galéria nemzetközi kiállításai révén jelentős kulturális kapcsolatokat alakított ki, hozzájárulva ahhoz, hogy a városban és a megyében folyamatosan jelen lévő 200-250 helyi alkotó közül sokan lehetőséget kapjanak a külföldi bemutatkozásra is.

Forrás: MTI