Átadták az Amerikai Magyar Alapítvány George Washington-díját

Két Abel-díjas matematikus, egy világhírű feltaláló, az MTA volt elnöke és a torontói Rákóczi Alapítványt vezető házaspár vehette át helyi idő szerint szerda este az Amerikai Magyar Alapítvány George Washington-díját a New York-i Waldorf-Astoriában.

A díjazottak: Lax Péter Abel-díjas matematikus, a New York-i Egyetem nyugalmazott professzora, Susan M. Papp író, producer, rendező és férje, William (Béla) Aykler ingatlan-befektető, a határon túli magyar fiatalok és az anyaország közötti kapcsolatok építésének támogatására létrehozott, Diákok határok nélkül programot működtető torontói Rákóczi Alapítvány vezetői, Rubik Ernő építész, a Rubik-kocka feltalálója, az ifjú mérnököket és tervezőket támogató Nemzetközi Rubik Alapítvány létrehozója, Szemerédi Endre, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Abel-díjas kutatóprofesszora, a New Jersey-i Rutgers Egyetem számítógép-tudományi tanszékének egyetemi tanára, Vizi E. Szilveszter, Széchenyi-nagydíjas agykutató, farmakológus, egyetemi tanár a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

A kitüntetést az Amerikai Magyar Alapítvány olyan személyiségeknek ítéli oda, akik kiemelkedőt alkotnak a tudomány, a művészet, az üzleti élet, a népek és nemzetek közötti megértés előmozdítása terén, s akik a magyar névnek és kultúrának elismerést szereznek az Egyesült Államokban.

A díjátadó gálavacsorán Dán Károly New York-i főkonzul hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az állampolgárság és a szavazójog megadásával a történelem által szétszakított magyarság egyesítésére törekszik. Kezdeményezte, hogy jövőre rendezzék meg az összes eddigi George Washington-díjas találkozóját.

Az Amerikai Magyar Alapítványt 1954-ben magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők hozták létre a magyar kulturális hagyományok ápolására és népszerűsítésére.

Az alapítvány tevékenységének egyik legrangosabb eseménye a George Washington-díj átadása. Az idén 50. alkalommal odaítélt díjat a budapesti Városligetben felállított Washington-szobor ihlette. Ezt az Amerikába települt magyarok 1906-ban ajándékozták Budapestnek annak jeléül, hogy miközben hálásak választott hazájuknak, nem felejtették el a szülőföldjüket.

A korábbi kitüntetettek között szerepel Kármán Tódor, Neumann János, Teller Ede, Wigner Jenő, Simonyi Károly, Yehudi Menuhin, André Kertész, Szent-Györgyi Albert, Elie Wiesel, Andrew Grove, Tony Curtis, Bartók Béla, Göncz Árpád, George Pataki, Szabó István, Kati Marton és Richard Holbrooke.

Forrás: MTI