Cézanne Budapesten – pozitív nemzetközi visszhang

Wall Street Journal és a spanyol El País is dicsérő jelzőkkel ismerteti a két héttel ezelőtt Budapesten nyílt Cézanne és a múlt című tárlatot. A WSJ on-line változatán megjelent The Pioneer and His Influences című írás újszerű megközelítést képviselő, lenyűgöző tárlatként aposztrofálja a budapesti kiállítást, míg a spanyol lap káprázatos kiállításként jellemzi azt.

Az Elizabeth Fitzherbert által írt cikk idézi Geskó Judit kurátort is: „néhány Cézanne által másolt mű bemutatása által szeretnénk kifejezni a Cézanne személye iránt érzett mély tiszteletünket is.…a cél a Cézanne művészetében rejlő konceptuális és avantgárd vonal megmutatása volt.” – tolmácsolja a WSJ a kurátor szavait. Az El País cikk írója szerint pedig a budapesti szervezőknek nem lehetett könnyű dolguk, hogy a most Budapesten látható remekműveket a világ jelentős múzeumaiból (a Louvre-tól az európai nagy gyűjteményeken, így a londoni Tate-en és a madridi Thyssen-Bornemiszán át a bécsi Albertináig) megszerezzék, valamint előteremtsék a kiállítás több mint egymillió eurós költségvetését.

Az október 26-tól február 17-ig nyitva tartó kiállítást eddig 25 ezen látták. A francia posztimpresszionista alkotó csaknem 100 művét felvonultató kiállítás a festő régi mesterekhez való viszonyáról és ezzel összefüggésben a klasszikus képzőművészet megújításában játszott szerepéről kíván áttekintést adni, mintegy 40 olyan művet is bemutatva, melynek alkotói nagy hatással voltak Cézanne művészetére.

Forrás: Szépművészeti Múzeum