Olasz filmeket mutatnak be Budapesten

Tizenkét olasz filmet mutatnak be november 5. és 14. között a Közép-Európai Olasz Filmfesztiválon, a MittelCinemaFesten. 2011-ben és 2012-ben készült mozgóképeket vetítenek.

A 10. fesztivált az Olasz Kultúrintézet szervezi az Istituto Luce Cinecitta és a Puskin Mozi közreműködésével. A nyitórendezvényen Matteo Garrone Reality című filmjét láthatják az érdeklődők, a fesztiválra látogat Nando Paone színész is – tájékoztatta az MTI-t az Olasz Kultúrintézet.

A filmes mustrán bemutatják Fabrizio Cattani Maternity Blues című filmjét, a vetítésen részt vesz a rendező és Osvárt Andrea, a film egyik szereplője is. Látható lesz a Csipkerózsika hosszú álma című, Marco Bellocchio rendezte alkotás, amelynek a férfi főszereplője, Pier Giorgio Bellocchio látogat Budapestre.

Az Emanuele Crialese rendezte, A tenger törvénye című alkotást a női főszereplő, Donatella Finocchiaro képviseli, A tábornok és a gólya című film rendezője, Silvio Soldini pedig személyesen vesz részt a bemutatón, éppúgy mint az Állóhelyek a Paradicsomban rendezője, Carlo Verdone.  A programsorozatban olyan alkotások lesznek láthatóak, mint A kartondoboz falu (rendezte: Ermanno Olmi), a Nyugi! (rendezte: Francesco Bruni), a Wang érkezése (rendezte: Marco és Antonio Manetti), a Kryptonit a táskában (rendezte: Ivan Cotroneo), valamint az Egy mészárlás regénye (rendezte: Marco Tullio Giordana).

Az Olasz Kultúrintézet tájékoztatása szerint a fesztivál filmjei között szerepel a Carlo Verdone népszerű színész-rendezőről készített Carlo! című dokumentumfilm, Gianfranco Giagni és Fabio Ferzetti munkája. A nagyjátékfilmek mellett válogatás látható a RIFF 2012 (Rome Indipendent Film Festival) és a Kalat Nissa Filmfesztivál 2012 rövidfilmjeiből. A filmeket olasz nyelven, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással vagy angol felirattal vetítik a budapesti Puskin moziban.

Forrás: MTI