Ben Affleck filmjével nyílt meg a jubileumi bécsi filmfesztivál

Ben Affleck Az Argo-akció című politikai thrillerével nyílt meg csütörtökön a kéthetes Bécsi Nemzetközi Filmfesztivál, a Viennale.

Az 50. évfordulóját ünneplő Viennale programjában 300 produkció szerepel, köztük Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása. A szervezők arra számítanak, hogy a jubileum alkalmából a fesztivál túllépi a bűvös százezres nézőszámot. Tavaly közel 97 ezren fordultak meg a filmmustrán.

A bécsi filmünnep idei díszvendége Michael Caine. A szervezők retrospektív sorozatot szenteltek a 79 esztendős brit színész legfontosabb filmjeinek a pályáját elindító Alfie-tól a Hannah és nővérein át a három éve készült Harry Brownig.

A fesztiválra érkezik Olivier Assayas francia filmrendező is. A hatvanas évek végének európai diáklázadásait felidéző Aprés mai című alkotását vasárnap mutatják be. A neves rendezővendégek között van Werner Herzog és Ulrich Seidl is.

A Viennale Fritz Lang (1890-1976) munkássága előtt is tiszteleg. A filmes seregszemle programját kiállítások, könyvbemutatók és szakmai beszélgetések gazdagítják. Számos zenei rendezvényt is tartanak, Patty Smith november 4-én, vasárnap lép fel a bécsi Metro moziban.

Forrás: MTI