Közönségbarát fejlesztések a pécsi világörökségi helyszíneken

Több száz milliót szán a turisztikai fejlesztésre Pécs, ami a remények szerint nemcsak a vendégségbe érkezőknek, hanem a városlakóknak is pluszélményt nyújthat.

Korszerűsítik és interaktív elemekkel közönségbaráttá teszik Pécsett a világörökségi helyszíneket. Az új elemek közé tartozik például a 3D és a lézertechnika. Nem lehet visszamenni az időben, úgy kell a közönség és a látogatók elé tenni a város különleges értékeit, hogy azok értelmezhetővé váljanak – mondta a Krónikának Bozóki Anita, a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója.

Jelentős összeget fordítanak a pécsi középkori egyetem kiállítási anyagára is – tette hozzá a szervezeti vezető. A rendezvény bemutatja a középkori és a törökkori várost is, a Püspökvárat is. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás része a pécsi zsinagóga, a református és a szerb ortodox egyházközség emlékeinek az ápolása is.

Az összesen 400 milliós pályázatot elnyerő projekt kapcsán a város vezetése azt reméli, hogy a nagyszabású turisztikai fejlesztés nemcsak a városba érkező látogatóknak, hanem a pécsieknek is többletélményt jelent majd. „Olyan területeken, ahol eddig kevesebb forrás mutatkozott, tudunk előrelépni. Itt a pécsi látnivalóknak egy olyan részét tudjuk kidomborítani, amire korábban nem volt módunk” – nyilatkozta a Krónikának Páva Zsolt polgármester.

Forrás: MTI