Először kerül árverésre egy válogatás a National Geographic fotóiból

Decemberben először árverezik el a National Geographic Society több mint százéves múltra visszatekintő óriási fotó- és illusztrációgyűjteményének egy válogatását.

A Christie’s aukcióján az 1900-as évek végétől napjainkig született 240 páratlan fotót, valamint illusztrációt bocsátanak kalapács alá. Az árverés december 6-án kezdődik, pár héttel a National Geographic 125. évfordulója előtt. A szervezők hárommillió dolláros bevételre számítanak, amelyet a National Geographic a mintegy 11,5 millió fényképet, illetve illusztrációt őrző archívumra, továbbá a fiatal fotósok, művészek, felfedezők támogatására kíván fordítani.

A kalapács alá kerülő tételek között szerepel egy afgán kislány egész világot bejárt portréja, amely Afganisztán szovjet megszállása idején készült. Licitálni lehet az Északi-sarkot 1908-ban meghódító Robert Peary admirális portréjára, egy üvöltő afrikai oroszlánt ábrázoló fotóra és egy Pápua Új-Guinea-i bennszülött képére.

A megvásárolható festmények és eredeti illusztrációk sorában szerepel N.C. Wyeth történelmi jelenete karddal küzdő kalózokról, Charles Bittinger földi látképe a Holdról szemlélve, és Charles Knight dinoszauruszos és más, prehisztorikus állatokat ábrázoló képei. Olyan fotók is kalapács alá kerülnek, amelyeket sohasem publikáltak, így Herbert Ponting Déli-sarkvidékről készült képeinek egy válogatása.

Maura Mulvihill, a National Geographic kép- és videoarchívumának alelnöke elmondta: miközben az aukció lehetőséget teremt az intézmény örökségének ünneplésére, egyúttal lehetőséget nyújt a közönségnek néhány értékes kép megvásárlására. „Úgy gondolunk magunkra, mint a modern fotós újságírás meg nem énekelt apáira. Nem hiszem, hogy az emberek tudatában vannak, milyen hatalmas és tanulságos archívum ez” – fűzte hozzá Mulvihill.

A National Geographic hivatalos folyóiratán keresztül szponzorál és támogat tudományos kutatásokat és felfedezéseket. A National Geographic Magazine világszerte 36 országban, 27 nyelven, 8,8 millió olvasóhoz jut el. A társaság tévécsatornájával, könyveivel és egyéb csatornákon további milliókat ér el.

Fotó forrás: www.nationalgeographic.com

Forrás: MTI