Csillagháborús hősök a párizsi iparművészeti múzeumban

A Mona Lisától és a Milói Vénusztól alig néhány száz méterre George Lucas csillagháborús filmeposzának hősei „szállták meg” a párizsi iparművészeti múzeumot, amely a régi Louvre királyi palotájának egyik szárnyépületében található.

Han Solo, az űrcsempész és hű cimborája, Csubakka, továbbá még több mint 450 társuk a múzeum játékgalériájában sorakozott fel, és ott is marad március 17-ig. A múzeum magánintézmény, amely programja szerint a kreáció és az ipar közötti kötelékeket kívánja erősíteni.

A kiállításon megtekinthető Darth Vader figurájának a prototípusa, a Halálcsillagot megsemmisítő X-szárnyú vadászgép makettje és az android C-3PO aranyfényű alakja. A játékok többsége az elsőként mozikba került trilógia anyagából való, a Csillagok háborúja (1977) mellett főleg A Birodalom visszavág (1980) és A Jedi visszatér (1983) hősei közül kerülnek ki.

A sorozat mind a nézőket, mind a játékboltok vevőit meghódította, ami hozzájárult ahhoz, hogy a Csillagháború világszerte a népi kultúra részévé váljon. Dorothée Charles, a kiállítás biztosa meg van győződve arról, hogy a Star Wars játékainak ott a helye az alkalmazott művészetek történetében.
„Forradalmasította a játékipart, változást hozott a világ ábrázolásában, új univerzumot teremtett” – fejtette ki a biztos, aki a múzeum játékosztályát vezeti.

A kiállítás egyaránt vonzza a gyerekeket és a felnőtteket – az utóbbiak nosztalgiával emlékeznek vissza arra az időre, amikor a kis műanyag figurák segítségével még ők játszották el Luke Skywalker vagy Han Solo szerepét.

A bemutatott anyag nagy részét Arnaud Grunberg kölcsönözte, aki több ezer játékfigurát gyűjtött össze. Ő alig 11 éves volt, amikor 1977-ben megnézte a sorozat első filmjét, és azóta is rajongója maradt ennek a világnak. Bevallása szerint boldoggá teszi, hogy segítheti a fiatalabb nemzedékeket a csillagháborús univerzum felfedezésében. „A teljes panorámát próbáltuk bemutatni: a Star Wars az ifjúságot jelentette, de ez a kiállítás mindenkinek szól” – magyarázta.

A galaktikus western két trilógiája filmtörténetet írt akciójeleneteivel és különleges effektusaival. Alkotójának, George Lucasnak a nevéhez fűződik a „származékos termékek” forgalmazása, ami nagyobb bevételt hozott, mint maga a filmeposz. Világszerte több millió csillagháborús játékot adtak el, és a gyűjtők készek dollár ezreket fizetni a figurák első sorozataiért.

A párizsi kiállítás ezeknek a játékszereplőknek a történetét eleveníti fel, az első prototípusok formáitól a legújabb, ma is forgalomban lévő modellekig. A múzeumban többek között megtekinthetők az impozáns fülű Yoda nagymester maszkjai, a lézerkardok műanyagutánzatai és a lézerpisztolyok másolatai, és kiállítottak számos eredeti filmplakátot is.

A legnagyobb sikerük a játékfigurákkal megelevenített filmjeleneteknek van: a Fekete csillag elleni támadás, vagy Han Solo bravúrja, ahogy Tatooine bolygón végez Greedóval, a rodian fejvadásszal, és a geonosisi csata, amelyben jedi lovagok rohamoznak kivont lézerkarddal.

Forrás: MTI