Kortárs magyar drámát mutat be a szatmárnémeti színház

Kortárs magyar dráma bemutatásával indítja évadját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, Tasnádi István Világjobbítók című művét viszi színre.

A modern Don Quijote-történetet megalkotó Tasnádi egy másik darabját, a Malacbefőttet játszották már Szatmárnémetiben. Az akkori előadáshoz hasonlóan a Világjobbítókat is az író bátyja, Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője viszi színre – hangzott el a bemutatóról csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

A Harag György Társulat évadnyitó bemutatójának különlegessége, hogy  több év után először a Jászai Mari- és Kovács György-díjas Czintos József örökös tag ismét szerepet vállalt.

Tasnádi Csaba rendező elmondta, hogy a Világjobbítók tíz éve született Mucsi Zoltán és Scherer Péter számára, ősbemutatója Kaposvárott volt 2005-ben Kovács Zsolt és Némedi Árpád fesztiváldíjas főszereplésével.

„Eleven, vérbő, nyelvileg bravúros, dialógusaiban feszes dráma, amely csupán alapszerkezetében emlékeztet a Don Quijote történetére, de mindenestül kortársi fogantatású komédia” – mondta a rendező.

Az előadás arról beszél – tette hozzá -, hogy a kulturális hagyományait elveszítő ember óhatatlanul lecsúszik és erkölcsileg talajtalanná válik. Az élő hagyományhoz való makacs ragaszkodás pedig – még ha néha megmosolyogtatóan naivnak is tűnik – a szellemi túlélés egyetlen lehetséges útja és forrása – mutatott rá.

Az évadnyitó előadáson fellép még István István, Egger Géza, Rappert-Vencz Stella, Varga Sándor, Bándi Johanna, Laczkó Tekla, Péter Attila Zsolt, Gaál Gyula, Marosszéki Tamás és Poszet Nándor. A rendező munkatársa Bessenyei István, a látványtervező Endresz Ágnes – olvasható a színház közleményében.

Forrás: MTI