Csokonai Lili – Tizenhét hattyúk – Bemutató 2012. október 5. – Vígszínház

Esterházy Péter

Csokonai Lili – Tizenhét hattyúk

Bemutató 2012. október 5-én, 19:30, Helyszín: Vígszínház Házi Színpada

Előadja: Majsai-Nyilas Tünde

Dramaturg: Falussy Csilla

Rendező: Sopsits Árpád

Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk című műve 1987-ben jelent meg először, és azóta több kiadást élt meg. Esterházy a Tizenhét hattyúk című regényében egy szép, fiatal és rendkívül tehetséges írónő, Csokonai Lili bőrébe bújt, aki elmeséli banális szerelmi történetét, mely az 1980-as években játszódik. Egy árván maradt lány sivár, profán kálváriája elevenedik meg, akivel kikezd a nevelőapja, majd takarítónő lesz, szép ruhákról, illatszerekről és szerelemről ábrándozik, elveszti szüzességét, nős ember szeretője lesz, majd később a test és a lélek csábításainak egyaránt engedve a legkülönfélébb kalandokba keveredik.

Esterházy Péter a kortárs magyar irodalom egyik legkiválóbb alkotója. A szerző drámaírói munkássága szorosan összefonódik a Vígszínházzal, hiszen első színpadi bemutatója 1996-ban a Búcsúszimfónia volt, mely a Vígszínház drámapályázatának győztes darabjaként került színpadra Zsótér Sándor rendezésében. Később, 2000-ben szintén a Vígszínház mutatta be Egy nő című írásából készült monodrámát Igó Éva főszereplésével. 2008-ban pedig a Pesti Színházban került színpadra a Rubens és a nemeukledeszi asszonyok című műve Szikora János rendezésében.

A Vígszínház új Házi Színpadi bemutatója azt a hagyományt követi, melyben az elmúlt évek során több fontos szépirodalmi mű került bemutatásra monodráma változatban. Ezek közül a két legutóbbi Camus: A pestis és Szepes Mária: Vörös oroszlán című regényének színpadi változata volt, melyeket nagy sikerrel játszanak.

www.vigszinhaz.hu