Café Budapest – A Balanescu Quartet az Akváriumban

A világhírű román hegedűművész, Alexander Balanescu zenekara ad koncertet vasárnap a fővárosi Akvárium Klubban a Café Budapest Fesztivál keretében – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A zenész, illetve együttese, a Balanescu Quartet (három hegedűs és egy csellós) rendszeresen fellép Magyarországon; az elmúlt években például az Újbuda Jazz Fesztiválon, a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválján, a baranyai Ördögkatlan Fesztiválon, az egri Kárpát-medence kincsei fesztiválon, az azóta bezárt West-Balkánban a Muzsikás együttessel vagy a pécsi PánBalkán Art Pikniken.

Az 58 esztendős Alexander Balanescu a klasszikus zenét, a népzenét, az elektronikus zenét, a dzsesszt és a popzenét vegyíti. Alapító tagja volt a Michael Nyman Bandnek, 1987-ben pedig létrehozta saját zenekarát, a Balanescu Quartetet, amely számos újító, kísérletező lemezt készített; feldolgozta például a Kraftwerk és David Byrne szerzeményeit, játszott a Pet Shop Boys-szal közösen a Wembley Arena tízezres nézőseregének.

A hegedűs számos filmben (Hogyan éltem túl a világvégét, Angyalok és rovarok, Eizenstein, Tabló) is közreműködött zeneszerzőként, készített lemezt a legendás román népdalénekes Maria Tanase tiszteletére, és a Muzsikás Együttes Bartók Albumán is közreműködött.

A kvartett a budapesti koncert után két nappal már kéthetes argentínai turnét kezd.

Forrás: MTI