Őszi Kulturális Fesztivál kezdődik Szegeden

Másfél hónap alatt hatvan helyszínen mintegy 240 programmal, köztük kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal várják a nézőket a szegedi Őszi Kulturális Fesztiválon, amely megnyitóját hétfőn rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében.

A programsorozat célja, hogy az SZTE-n működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be az egyetem és a város polgárai előtt – mondta az immár tizenhetedik alkalommal megszervezett fesztivál rendezője, Tajti Gabriella, az SZTE kulturális irodájának vezetője az MTI-nek.

A programot évről évre azzal a szándékkal állítják össze, hogy minden korosztály, érdeklődési kör megtalálja kedvencét, a műfaji sokszínűség mellett a másik legfontosabb szempont az igényesség, az értékközvetítés – fogalmazott Tajti Gabriella.

A megnyitót az egyetem központi épületének átriumában tartják, itt Kokas Károly – az egyetemi könyvtár főigazgató-helyettesének – fotográfiáiból nyílik kiállítás. A fesztivál részeként október második felétől ugyanitt Ale Ildikó festőművész alkotásait csodálhatja meg a közönség, október 4-én pedig a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-tárlatán is SZTE-s napot tartanak.

A rendezvénysorozat bővelkedik színházi, irodalmi eseményekben is. A Reök-palotában Jordán Tamás mesél önmagáról és a színjátszásról, október 17-én nyílt napon várják a hallgatókat a Szegedi Nemzeti Színházban, a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész a Katolikus házban tart Szabó Lőric-estet, a Szegedi Egyetemi Színház bemutatja az igaz történet alapján készült, Rohadt az államgépben valami című drámát, Parti Nagy Lajos pedig Fülkefor és vidéke címmel tart felolvasóestet.

A Tisza-parti városban koncertezik Tóth Jonatán, a Fabula Rasa, a Cimbaliband, Herczku Ágnes és Nikola Parov, valamint Tandi Flóra is. Fellép a fesztiválon Pavlovits Dávid gitárművész, Zádory Édua hegedű- és Ana Topalovic csellóművész, Fülei Balázs zongorista, az SZTE Zeneművészeti Kar magánének szakos hallgatói operaestet adnak, de László Boldizsárt, a Szegedi Nemzeti Színház tenorját is hallhatja a közönség.

Több program is kapcsolódik az egyetem egykori Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert jubileumához: bejárják a professzorhoz kötődő helyeket, a Szegedi Szimfonikus Zenekar pedig november 10-én ünnepi koncertet ad emlékére.

Fotó: Wikipédia

Forrás: MTI