Harcsa Veronika – Lámpafény

Harcsa Veronika Lámpafény című – Weöres Sándor, József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Kosztolányi Dezső, Kassák Lajos, Babits Mihály, Tóth Árpád verseit feldolgozó – lemezének bemutatója.

Időpont: 2012. november 19., 19:00

Helyszín: Nemzeti Színház, Nagyszínpad

Harcsa Veronika három-négy éve szinte a semmiből tűnt fel a magyar jazzéletben, és anélkül, hogy befutott zenésztársak „hátszelét” keresné vagy klikkekhez csatlakozna, saját erőből sikerült jelenséggé válnia. Felhívta magára a figyelmet a Budapest Fringe Fesztiválon, és a Művészetek Palotájának 2008-as, első Jazz Showcase tehetségbörzéjén a nemzetközi szakma körében is ő keltette talán a legnagyobb érdeklődést. Első saját zenekara, a Harcsa Veronika Quartet meredek ívű pályáját jellemzi, hogy 2008-ban megjelent első lemezét elképesztő siker övezte Japánban, melynek berobbanását sikeres távol-keleti koncertturnék egész sora követte. Itthon a You Don’t Know It’s You című CD-jének nyitó szerzeménye, a Too Early volt a rádiók egyik slágere.

A Harcsa Veronika Quartet – mely jelenleg különös módon öt tagot számlál – negyedik lemezének ősbemutatójára a Jazztavasz fesztivál keretében került sor. Veronika saját dalainak különlegessége, hogy 20. századi és kortárs magyar költők versei adják szövegüket és ihletforrásukat egyaránt; így válik valóra Harcsa Veronika régi vágya, hogy végre magyar nyelven énekeljen rajongóinak. A koncert során Lackfi János szerkesztésében a magyar irodalom modern klasszikusainak válogatott írásai hangzanak el Kulka János előadásában.

www.nemzetiszinhaz.hu

,