Krusovszky Dénes kapja a Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat

Krusovszky Dénes költő, író, műfordító kapja az első alkalommal odaítélt Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat, a kuratórium döntését csütörtökön jelentették be Budapesten.

A nettó 6000 eurós (1,7 millió forint) ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évig nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott – a pénzjutalom mellett – lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra is – tájékoztatta az MTI-t Keresztury Tibor, az ösztöndíj kuratóriumának elnöke.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az elnök a díjátadón méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalomra, a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított szűkös anyagi források idején.

A dokumentum felidézi, hogy az ösztöndíjat Horváth Péter, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj a Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).

A díjazottról kuratórium döntött, amelynek Keresztury Tiboron kívül tagja volt Esterházy Péter író és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár. Az idén tíz szerzőt jelöltek a díjra: Bartók Imrét, Csobánka Zsuzsát, Krusovszky Dénest, Simon Mártont, Sirokai Mátyást, Szabó Marcellt, Szálinger Balázst, Szőcs Petrát, Vári Györgyöt és Závada Pétert.

Krusovszky Dénes költő, író és műfordító Debrecenben született 1982-ben. Felsőfokú tanulmányait az ELTE Bölcsészkarán végezte. Junior Prima díjjal, Solitude-ösztöndíjjal, Artisjus Irodalmi Díjjal és József Attila-díjjal is kitüntették. Eddig megjelent kötetei: Az összes nevem (Széphalom Könyvműhely, 2006), Elromlani milyen (Kalligram, 2009), Wie schön das Kaputtgehen ist: Gedichte (Merz und Solitude, Stuttgart, 2011), A felesleges part ( Magvető, 2011), A befelé nyíló ajtó (mesejáték, 2012).

Forrás: MTI