Liszt Ferenc mellszobra a Belvárosban

Liszt Ferenc 2011-ben készült mellszobrának másolatát helyezik el hétfő délután a Nádor és Zrínyi utcai sarkán álló Duna-palota szoborfülkéjében.

A Liszt-portré a Budavári Önkormányzat felkérésére készült el a Liszt születésének 200. évfordulóját ünneplő emlékévben. A lengyelországi Liszt-év egyik kiemelkedő eseményeként, 2011 augusztusában avatták föl Gerő Katalin alkotását a Lazienki királyi parkban, a híres Chopin emlékmű közvetlen közelében.

A belgrádi magyar nagykövetség egy második példányt rendelt a mellszoborból, ezt a példányt az ottani Zeneakadémia előtti elegáns Park Manjezben állítottak fel.

A komponistához méltó budapesti helyszín kiválasztásában szerepet játszott az a tény, hogy Liszt első magyarországi otthona a Nádor utcában volt, és a zeneszerző kedvenc kápolnája a mai Szent István-bazilika helyén állt, a székesegyház felépítését Liszt adománnyal segítette. A mellszobor tehát szinte rálát a zeneszerző életének két helyszínére is.

A bronzszobor kiöntése, felállítása, a szoborfülke restaurálása közadakozásból történt. A Rotary Hungary, a Rotary Club Budapest City és a Zeneszalon Alapítvány támogatta a munkálatokat, a Ránki család – Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp – adománygyűjtő zongoraestjével járult hozzá a szoborállításhoz.

A Duna-palota épülete 1897-ben Lipótvárosi Kaszinóként nyílt meg, amelynek minden estélye, hangversenye, matinéja eseményszámba ment. A 115 éves intézmény ma is kulturális eseményeknek ad helyet, itt működik a Duna Művészegyüttes és a Duna Szimfonikus Zenekar.

Forrás: MTI