Indulatokat és nevetést is fakasztott Judy Dench alakítása a Philomena címszerepében

Indulatokat és nevetést is keltett Judy Dench alakítása a Philomena című angol filmdráma szombat esti bemutatóján a Velencei Filmfesztiválon.

A Stephen Frears rendezte film az írországi Roscreában élő Philomena Lee valódi történetét meséli el, aki fia, Anthony keresésére indul 2004-ben, 50 évvel azután, hogy apácák elvették tőle és eladták a gyermeket. A keresésben Martin Sixsmith újságíró, a brit munkáspárti kormány volt tanácsadója segítette őt.

A történetet az újságíró a Philomena Lee elveszett gyermeke című könyvében megírta, ebből készült a film forgatókönyve. A 2009-ben kiadott könyv nyomán számtalan ír nő és gyermek tárta fel saját hasonló történetét.

Ferenc pápának, aki egy botrányok által övezett katolikus egyház vezetését vette át, látnia kellene a filmet. Nagyon szeretném, ha ő is látná – hangoztatta Stephen Frears rendező a film sajtóbemutatóján.

Philomena az Egyesült Államokba megy az újságíróval, akit a filmben Steve Coogan, a forgatókönyv társírója alakít. Ennek a furcsa párnak a különös útját mutatja be a film.

„Nagyon tetszett a brit humor, amely szemben áll a vallási kérdésekkel” – hangoztatta Jacopo Mascholini, egy 22 éves római egyetemista a bemutató után.

Philomena 1952-ben házasságon kívül szült gyermeket a katolikus Írországban. Az egyház egy mosodájába tették be dolgozni, ahol elvették tőle és idegeneknek adták gyermekét. A nő azonban ennek ellenére hű maradt hitéhez.

Philomena hitét a filmben még jobban felszínre hozza Sixsmith cinikussága, aki 2002-ben vesztette el állását, mint brit kormánytanácsadó.

Stephen Frears elmondta, hogy Philomena hite nagyon megrendítő volt számára, de sokkal inkább együtt érzett a cinikus újságíróval.

A címszereplőt alakító Judi Dench elmondta, hogy ő személy szerint soha nem lenne képes megbocsátani a katolikus egyháznak, ha elvették volna tőle a gyermekét. „Csak azt mondhatom, hogy nem tudom elképzelni magam egy olyan helyzetben, hogy képes legyek megbocsátani. Nincs akkora emberség bennem, mint Philomenában” – hangoztatta.

A 78 éves színésznő, akinek egy 40 éves lánya van, saját hitét a katolicizmus antitéziseként írta le, és új filmjét a Peter Mullan rendezte, A Magdolna nővérek című filmhez hasonlította. A 2002-ben bemutatott film – amely abban az évben Arany Oroszlán díjat nyert a Velencei Filmfesztiválon – az Irgalmas Nővérek apácarend által Írországban fenntartott Magdolna menhelyek életét tárta fel négy fiatal lány igaz sorsán keresztül.

Forrás: MTI