A legjobb film Oscar-díjára jelölték A szomorúság háromszögét!

Három Oscar-díjra, közte a legjobb film díjára jelölték Ruben Östlund filmjét, A szomorúság háromszögét! A svéd film a három legfontosabb Oscar-díj mindegyikére jelölést kapott: Ruben Östlund a legjobb rendező és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is esélyes a végső győzelemre.

Az elmúlt év legsikeresebb európai filmjének diadalmenete májusban Cannes-ban kezdődött, ahol a világ legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválján Ruben Östlund filmje elnyerte az Arany Pálma-díjat. Östlund mindössze a kilencedik rendező volt a fesztivál 1947 óta íródó történetében, aki egynél többször nyerte el a cannes-i fődíjat, és mindössze a harmadik direktor, aki két egymást követő filmjével nyert. Az Arany Pálmát még senki nem nyerte el kettőnél többször.

A szomorúság háromszöge tarolt a decemberi Európai Filmdíjátadón is. Az Európai Filmakadémia éves rendezvényén az öt legfontosabb kategóriából négyben volt jelölt és nyert is a svéd szatíra: A szomorúság háromszöge lett a legjobb film, valamint megkapta a legjobb rendezés, forgatókönyv és férfi főszereplő (Zlatko Buric) díjait.

A filmet a Brit Filmakadémia BAFTA-díjára három kategóriában nominálták (legjobb eredeti forgatókönyv, női mellékszereplő és casting); Critics Choice-díjra jelölték a legjobb vígjáték kategóriában; Golden Globe-ra a legjobb vígjáték és női mellékszereplő kategóriában (Dolly De Leon).

A svéd film éves díjátadóján összesen 10 Guldbagge-díjra terjesztették fel, s hat kategóriában meg is nyerte az elismerést (legjobb film, rendezés, férfi mellékszereplő, női mellékszereplő, jelmez, smink).

A szomorúság háromszögét eddig mintegy 50 ezren látták a magyar mozikban, s továbbra is megtekinthető a filmszínházakban. A szomorúság háromszöge magyar forgalmazója a Vertigo Média.

Forrás: Vertigo Média