NYITVA! ERZSÉBETVÁROS – Kiadó üzletek fesztiválja – Kilenc vállalkozó költözik a tavaszi Nyitva! Fesztiválon Erzsébetvárosba

Idén tavasszal kilenc vállalkozó nyitja meg saját üzlethelyiségét Erzsébetvárosban a Nyitva! Kiadó üzletek fesztiválján. A KÉK – Kortárs Építészeti Központ egy hónapos városfejlesztési programjában résztvevő vállalkozók 9 önkormányzati ingatlanba költöznek be, hogy tevékenységüket még szélesebb közönségnek mutathassák be és így a kerület élhetőségét és a lakók jólétét és életminőségét fejlesszék.

Berber Budapest

A Nyitva! Fesztivál vállalkozói pályázatára közel 20 pályamű érkezett be, amelyből a szakmai zsűri tagjai kiválasztották azokat a kezdeményezéseket, amelyek leginkább hozzájárulnak a kerület szolgáltatásainak színesítéséhez és a beadott pályázat alapján fenntarthatónak bizonyultak. A programszervezők által előre meghatározott nyolc kiválasztott vállalkozó helyett, kilenc kaphat idén lehetőséget és üzlethelyiséget Budapest 7. kerületében. Az üzlethelyiségek listája így gyarapodott egy ideiglenes, azaz a fesztivál idejére megnyitó, hosszú távon nem bérelhető ingatlannal, a Király utca 25-el, amely a 2021-es Nyitva! Fesztiválon időszakosan szintén megnyitott a látogatók előtt.

Craft Code
Dobsuli

A kiválasztott vállalkozók között találkozhatunk a Kisvilág projekttel, amely egy alkotó közösség, közösségi irodával, kávézóval és közösségi programokkal; Dobsuli, amely nevéhez hűen a legkorszerűbb technikai eszközökkel segít elsajátítani a dobolás művészetét.; ERZSI – Közösségi Műhely és Tér, amely kicsik és nagyok számára jelent kreatív alkotói teret, a szabad gondolkodás fejlesztését szakmai vezetők és művészeti nevelők támogatják;  Madre Pizza, nem csak egy pizzázó, hanem a helyi erőforrások bevonásával működő kezdeményezés a tudatos és fenntartható életmód közvetítéséért; KristofLab  az a műterem, kiállítótér, vagy kreatív birodalom, ahol a művészet és a társadalom találkozhat; Musica Rediviva Alapítvány a zenei nevelés mellett mozgásművészeti tanfolyamokkal és fejlesztésekkel ismerteti meg a gyerekeket és felnőtteket; Berber Budapest elhozza nekünk az Atlasz-hegység amazigh törzsei által készített kézi csomózású gyapjú szőnyegeket; Parallel Hungary collective a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktoranduszainak közössége, akik művészeti és kulturális projektek által reflektálnak a társadalmi- és nemzetek közötti különbségekre, együttműködésekre a főzés, az alkotás vagy közösségi események formájában; Craft Code, a kézműves vállalkozások kollektívája, ahol a kiállításon túl az alkotás is teret kap művészek bevonásával.

KristofLab
Musica Rediviva Alapítvány
Padre Pizza

A szakmai zsűri által kiválasztott vállalkozók csoportos mentorprogramban és személyes tanácsadáson fognak részt venni, ezt követően költözhetnek be az önkormányzati üzlethelyiségekbe, amelyeket az EVIN Nonprofit Zrt. készít elő teljes körű takarítással, tisztasági festéssel vagy egyes esetekben, beázás miatti helyreállítási munkálatokkal.

Nyitva! Kiadó üzletek fesztiválja © KÉK
Parallel Hungary collective

Az egy hónapos Nyitva! Kiadó üzletek fesztiválján a vállalkozók főtevékenységük gyakorlása mellett színes programokkal várják a kíváncsiskodókat, új és korábbi ügyfeleiket. A fesztivál végén minden vállalkozó dönthet a hosszú távú beköltözés mellett és így jelenlétük élénkíti Erzsébetváros és Budapest gazdasági helyzetét, valamint segít felszámolni az utcafronti “kiadó” táblák számát.

A vállalkozókról bővebben:

Nagy Diófa u. 32., Berber Budapest: A Berber Budapest egyedi, kézi csomózású gyapjú szőnyegekkel foglalkozó vállalkozás, amelyeket az Atlasz-hegység amazigh (berber) törzsei készítenek ősi szövési hagyományok szerint. A szövő asszonyok életvidámságát tükröző, extravagáns szőnyegek a birkanyírástól a kész darabok mosásáig teljes egészében kézzel készülnek. A szőnyegeket közvetlenül a készítőktől illetve kis családi vállalkozásoktól szerzik be Marokkóból, akikkel a tulajdonos szoros személyes viszonyt ápol.

Izabella u. 13., Madre Pizza: A Madre Pizza egy olyan popup vállalkozás, ahol nem csak a kovászos pizza megy házhoz. A hordozható kemencénkkel bármit elkészítünk, aminek jól áll a tűz, miközben megpróbálunk minél több hazai alapanyagot bemutatni. Két évnyi vándorlás után keressük azt a helyet, ahova hosszabb távra is beköltözhetünk. Eddig mi mentünk hozzátok, ezután szeretnénk, ha ti jönnétek hozzánk workshopokra, vacsorákra, közös főzésekre.

Dohány u. 85., KristofLab: A rendszerváltás előtt 1988-ban Győrben születtem. 2016 óta tudatosan használom a KristofLab kifejezést, egy fajta brandként utalva az interdiszciplinaritásra és a médiaművészeti tevékenységemre. Mivel sokszor dolgozok csapatban vagy hozok létre közös munkákat, más alkotóművészekkel. Kísérletezem a művészeti műfajok közötti határok átléphetőségével. Célom létrehozni egy kreatív helyet, ami egyben műterem, PopUp kiállítótér és más művészeti formák megmutatkozó helye is.

Szövetség u. 11. A/2, Kisvilág Projekt: A Kisvilág Projekt a szellemi vagy alkotómunkát végző nők kölcsönös megsegítését tűzi ki célul. A KÉK és Erzsébetváros “kooperatív ingatlanközvetítése” segített abban, hogy megtaláljuk otthonunkat, ahol ily módon már a helyi lakosságot is vendégül láthatjuk kis világunk nappalijában. Kávézónk és programjaink nemcsak a szövetkezet fenntarthatóságát szolgálják, hanem a környékbeliek számára is olyan elérhető kulturális és gasztronómiai helyszínné válnak, ahová akár naponta érdemes betérni.

Szövetség u. 11. A/4, Parallel Hungary collective: A Parallel Hungary kollektíva a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemzetközi doktorandusz hallgatóinak 2019 óta aktív kezdeményezése. A kollektíva tagjai különböző tapasztalatokkal rendelkező képzőművészek, akik művészeti és kulturális projektek által kamatoztatják tudásukat. A most nyíló Labor központi funkciója a kulturális különbségeken túli együttélés, a kulturális különbségek megismerése és értelmezése, megtalálva a közös hangot és felismerve a különbségekben rejlő értéket.

Peterdy u. 35., Musica Rediviva Alapítvány: A Musica Rediviva Alapítvány összművészeti programokat kíván a kerületben megvalósítani, így zenei és mozgásművészeti tanfolyamokat és fejlesztő foglalkozásokat tart.(ezen belül a klasszikus balettre épülő táncoktatást végez.) Hangversenyeket és zenei bemutatókat is tart, köztük több jótékonysági programot, A programokra a hetedik kerület lakosait is várjuk, Bízunk benne, hogy a kerület közösségi és kulturális életének gazdagításához hozzá tudunk járulni.

Nefelejcs utca 38., ERZSI – Közösségi Műhely és Tér: Az alkotás átszövi az életünket. Nincs olyan terület, ahol ne vennénk hasznát a kreativitásnak, a szabad gondolkodás élénkítő érzésének. Ezek fejleszthető készségek, amelyeket minden korosztálynak a saját nyelvén érdemes megtapasztalnia. Ezért hoztuk létre az ERZSI Közösségi Műhelyt, ahol kicsi és nagy szabadon alkothat együtt mesteremberek, művészeti vezetők és pedagógusok vezetésével. A térbeli-építészeti, vagy a művészeti nevelés nem csak az erre pályára tartók számára fontos érték és tudás.

Dózsa György út 44., Dobsuli: Ha szeretnél megtanulni dobolni, érdekel a zene és a dalszerzés, ezt a helyet imádni fogod Erzsébetvárosban! A Nyitva fesztivál! keretein belül vár minden dobolni vágyót a Twobeat Dobsuli csapata, ahol a legkorszerűbb technikai eszközökkel és zeneközpontú oktatási koncepcióval tanulhatsz!

Király utca 25., Crafts Code: A Nyitva! során a Crafts Code programban résztvevő kézműves vállalkozások számára a BVK kiállítási lehetőséget biztosít egy designer üzlet keretében. A művészek közreműködésével interaktív programokkal színesítjük a kerületi mindennapokat, kulturális eseményeket csempészve a hetedik kerület szívébe. Tematikus napokkal és workshopokkal is készülünk. Fontosnak tartjuk, hogy a mai kornak megfelelő kézművességet megjelenítsünk, partnereink széles korosztályt és számos művészeti ágat képviselnek.

Az esemény támogatója Erzsébetváros Önkormányzata.

Forrás: Nyitva! Kiadó üzletek fesztiválja