A Müpa 5 hónap után újra kinyitja kapuit, fokozottan ügyelve a nézők és a művészek biztonságára

A Müpa nagy örömmel és várakozással tekint a 2020/21-es évad elé, amely augusztus 28-án a háromestés New Orleans Swingfesztivállal kezdődik. Az intézmény 5 hónap és körültekintő előkészületek után nyit újra, hogy látogatói a lehető legnagyobb biztonságban és felszabadultan élvezhessék az előadásokat. Ennek érdekében a Müpa a kormányzati ajánlások, a témában végzett saját kutatás, illetve hazai és nemzetközi partnerintézményeinek gyakorlata alapján speciális egészségügyi előírásokat vezet be.

© Posztós János

Magyarország egyik legjelentősebb kulturális intézménye az elmúlt rendkívüli hónapokat is igyekezett kreatív megoldásokkal könnyebbé tenni nézői számára – többek közt regisztráció nélkül lehetett elérni digitális médiatárukat, emellett online közvetítéssorozattal és autós koncertmozival készültek –, és mindvégig bizakodva tervezték a következő évadot. Augusztus 28-án végre elérkezik a várva várt nap, és a Müpa közel 5 hónap után, gondosan ügyelve látogatói biztonságára, újra szeretettel várja a nézőket.

A 2020/21-es évad a Müpához hasonlóan 15. jubileumát ünneplő New Orleans Swingfesztivállal indul, amely igazi csemegékkel kedveskedik a tradicionális jazz rajongóinak. Az augusztus 28-tól 30-ig zajló programsorozatot a világ egyik legrangosabb jazzének versenyén, Montreaux-ben éppen 15 éve diadalmaskodó énekesnő, Szőke Nikoletta Hollywood aranykora című estje nyitja, ahol népszerű filmslágerek csendülnek fel a Budafoki Dohnányi Zenekar és Gájer Bálint közreműködésével. 29-én a 35 éves Bohém Ragtime Jazz Band a jazztörténet rejtett kincseiből válogat, Váczi Eszter pedig a világhírű vibrafonossal, Martin Breinschmiddel és az osztrák-magyar The Dream Makersszel karöltve hozza el a korai swingkorszak örökzöldjeit.

Ahhoz azonban, hogy a nézők újra birtokba vehessék a Müpát, és az épület ismét örömteli, jó hangulatú találkozásoknak adhasson otthont, elengedhetetlen, hogy egyúttal maximális biztonságban is érezhessék magukat. Ennek érdekében az intézmény speciális biztonsági előírásokkal gondoskodik a látogatók egészségéről és nyugalmáról, amelyeket az egészségügyi, szakmai iránymutatások, a témában végzett saját kutatás eredményei, illetve a hazai és nemzetközi partnerintézmények jól működő gyakorlatai mentén alakított ki.

„Ezekben a kihívásokkal teli időkben még világosabbá vált, mekkora érték az a kivételesen erős bizalom, amely összeköt minket a nézőkkel és a művészeinkkel. Olyan kapocs ez, amely nem gyengült akkor sem, amikor a Müpa bezárta kapuit és csak az online térben találkozhattunk, sőt, talán még szorosabbá vált. Ez a bizalom és a nézőink, fellépőink biztonsága, egészsége kiemelten fontos számunkra, így a Müpa munkatársai a nyári hónapokban minden szempontot mérlegelve azon dolgoztak, hogy az újranyitás körülményei a lehető legideálisabbak legyenek. Számítunk a közönségünk együttműködésére az új évadban, biztos vagyok abban, hogy képesek leszünk együtt élni az új szabályokkal és lehetőségekkel. Az óvintézkedések körültekintő betartása segít, hogy a kulturális élet biztos alapokon indulhasson újra és fenntarthatóan működhessen, ismét felejthetetlen élményeket kínálva, és ezzel reményt adva, feltöltődést nyújtva mindannyiunknak” – mondja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

© Posztós János

Ennek jegyében a Müpa napközben nem látogatható – kivéve azok számára, akik a Ludwig Múzeumba érkeznek –, a nagyközönség számára az épület a koncertek kezdete előtt másfél órával nyit ki, és az előadások után legkésőbb egy órával zár be. A Müpába csak lázmérés után lehet majd belépni: a bejáratnál érintésmentes kézi hőmérővel mérik majd az érkezők testhőmérsékletét. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az épület takarítására, különös tekintettel a mosdók, pultok, kilincsek, ülőhelyek és egyéb felületek fertőtlenítésére és a nézőterek átszellőztetésére, valamint a Müpa teljes területén érintésmentes kézfertőtlenítők segítik a védekezést.

A Müpa épületének teljes területén – a közönségforgalmi területeken és a hangversenyteremben egyaránt – kötelező maszkot viselni úgy, hogy az orrot és szájat is takarja, sorban álláskor pedig kötelező a 1,5 méteres távolság betartása. Ha a biztonsági intézkedések miatt esetleg lassulna a bejutás, az előadás csak akkor kezdődik meg, amikor a sorban állók is elfoglalták a helyüket, ugyanakkor a Müpa arra kéri látogatóit, hogy a szokottnál korábban érkezzenek a rendezvényekre. Amennyiben influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon, illetve fennáll a vírusfertőzés gyanúja, a Müpa arra kéri nézőit, hogy ne látogassanak el a Müpába, mielőbbi gyógyulásuk érdekében maradjanak otthon, jegyüket adják át másnak. Ha erre nem lenne módjuk, belépőjüket kivételesen az erre a célra korábban kialakított online felületen az előadás napjáig visszaválthatják.

A New Orleans Swingfesztivál részletes programja itt érhető el:

https://www.mupa.hu/programok/new-orleans-swingfesztival-2020

Forrás: Müpa