Napjaink híres menyasszonyai a Magyar Menyasszony kiállításon

A Magyar Menyasszony a nők társadalmon belüli helyzetének, szerepeinek változását 500 év távlatában bemutató kiállítás, melyben egyforma hangsúlyt kapnak a magyar történelem híres asszonyai, koronás fők, főúri asszonyok ugyanúgy, ahogyan a társadalom alsóbb rétegeinek szép reményű, szokványos életet élt, vagy épp tragikus sorsú ismeretlen leányai, felekezettől, etnikumtól függetlenül, ezen kívül a kiállítás kiegészül egy különleges szigettel, ahol napjaink hírességeinek ruháit csodálhatják meg a Múzeum látogatói.

A Magyar Nemzeti Múzeum József nádor-termeiben megrendezett tárlat sok millió egykor és ma élő magyar nő történetének megidézésre alkalmas sok száz tárgyat mutat be, köztük menyasszonyi ruhákat és kiegészítőket is. A legkorábbi esküvői öltözet 1522-ből Mária királynéé, a legfrissebbek 2023-ban készültek és a közösségi gyűjtés révén érkeztek.

A nőkről, de nem csak nőknek szóló kiállításban egy külön kis szigetet alkotnak a kortárs menyasszonyi ruhák. Az előkelő, Lotz Károly freskóival borított, reprezentatív, vörös szőnyeges díszlépcsőházban mai menyasszonyok által viselt, hazai designerek és divatmárkák tervezte ruhaköltemények csodálhatóak meg.

A virágszigeten álló, három, elegáns kirakati babát a múzeum textiles csapata minden hónapban átöltözteti, hogy a kiállítás nyolc hónapja alatt összesen huszonnégy kreáció révén tisztelegjünk közismert és elismert magyar hölgyek és az őket a nagy napjukra felöltöztető hazai designerek talentuma előtt.

Híres magyar menyasszonyaink: Felméry Lili, Borbély Alexandra, Rúzsa Magdi, Pikali Gerda, Lipcsei Betta, Tomán Szabina, Trokán Nóra, Nyári Dia, Tóth Vera, Dallos Bogi, Dér Heni, Harcsa Veronika, Dr. Kis-Dobó Ágnes, Sármán Nóra, Pásztor Anita, Horn Enikő, Lékai Kiss Ramóna, Miklósa Erika

Az őket öltöztető márkák: Daalarna – Benes Anita, Sármán Nóra, Sentiments – Joó Beatrix, Pásztor Anita

Ahogyan a kiállításban is kiemelt fontosságú szempont volt Simonovics Ildikó divattörténész, projektvezető kurátor számára a demokratikus szemlélet, ugyanez a gondolkodás érhető tetten a híres menyasszonyok szigetén is.

Rögtön a kiállítás megnyitásakor, a kezdő „csapatban” szerepelt egy, a közösségi gyűjtés révén előkerült ruhacsoda, amely nem hivatalos „Guinness rekorderként” mégis rekordszámú, tíz! menyasszonyt öltöztetett és ezen csúcsteljesítmény révén került be a magyarországi hírességek közé.

Hasonló megfontolásból láthatjuk most áprilisban, a Magyar Menyasszony Facebook-csoport sikertörténetét illusztráló esküvői ruhát, melyet az egyik tag, Segatto Angyalka még a projekt kezdetén, 2020-ban talált meg a csoport segítségével és vásárolt vissza a 25. házassági évfordulójuk alkalmából. Egy olasz modell alapján a vőlegény által tervezett és szabott menyasszonyi ruha két és fél évtized alatt hosszú utat járt be, Erdélytől Budapestig, hogy végül a férjével máig harmonikus szerelemben élő feleség szekrényébe landoljon.

Április végéig a Múzeum főlépcsőházában ezen a különleges ruhán kívül most Tomán Szabina modell, üzletasszony és Trokán Nóra színésznő ruhája látható még, amelyben az oltár elé vonult.​

Forrás: MNM

,