Éljen a multikolor! Meghívó a 12. Paloznaki Jazzpiknikre

Szerző, fotók: Böjtös Kinga

A 2024. augusztus 1-3 között zajló Jazzpiknik kiemelt missziója a zenei edukáció, a sokszínűség, a fesztivál élménytartományának kibővítése. Ahogy minden évben, úgy idén is számíthatunk olyan értékes zenei produkciókra, melyek akár a harminc pluszos, akár a kisfelnőtt közönséget is alaposan megmozgatják. A részleteket egy igazán rendhagyó sajtótájékoztatón tudtuk meg a szervezőktől.

Már a Gozsdu udvar felé közeledve hallatszott az élő zene a DiVino Gozsdu Borbárból, ahol Pénzes Máté és a Zseb együttes triója nyitotta meg a 12. Paloznaki Jazzpiknik sajtóeseményét. A Blahalouisianából és a Black Circle Orchestrából ismert billentyűs formációja a „Na Bummm!” című zenei anyagukkal az 51 éves Bummm! című LGT lemez előtt tiszteleg idén. Ebből a feldolgozásból kaptunk ízelítőt, miközben ízes balatoni borok kerültek poharainkba a Homola Pincészet jóvoltából. A mikrofont elsőként Bekker Dávid fesztivál nagykövet ragadta magához, aki beszámolt a már javában zajló” Színes Falak Mögött” egyetemi roadshow tapasztalatairól, mellyel a 2024 tavasz-nyári időszakban járják a hazai turisztikai-menedzsment- és művészeti fókuszú felsőoktatási intézményeket, az előadások során pedig nemcsak betekintést kapnak a hallgatók, hogyan is áll össze évről-évre egy nemzetközi fesztivál, hanem a zenei edukáció részeként új zenei irányzatokkal, előadókkal ismertetik meg őket. A szervezők így invitálják a fiatalabb generációt különleges zenei kalandozásra, valamint azzal, hogy bevezetik a „kisfelnőtt” jegyet, amellyel a 14 – 23 év közötti fiatalok vásárolhatnak kedvezményes belépőt a 2024-es fesztiválra.

Majd Valde Orsolya alapító-fesztiváligazgató idézte fel a tavalyi fesztivál viharos élményeit és egy játékos zenei kvíz segítségével – mely a jelenlévők zenei műveltségét is próbára tette -kibontakozott az idei fellépők listája. A rendkívül színes line-upból biztosra vehető, hogy a 12. Paloznaki Jazzpiknik idén is a balatoni nyár egyik legnagyobb élménydömpingje lesz. A nyitónapon, augusztus 1-jén két díva, Izo FitzRoy és Anastacia nyitja a háromnapos pikniket, 2-án a funky koronázatlan királya, a The Brand New Heavies lép fel, majd Tony Hadley, a Spandau Ballet egykori énekese Spandau slágereket idéz, végül a Kraak & Smaak koncertjével zárul az este. Augusztus 3-án a holland popformáció, a Son Mieux lép fel, majd a Morcheeba ad holdfényes koncertet a szőlőhegy oldalában, záróakkordként az MF Robots hangjai búcsúztatják a pikniket. Akik tehát a magas minőségű zenei élmények mellett kulináris élvezetekkel és  a több generációnak szóló programokkal kívánnak töltekezni a Balaton legnagyobb presztízsű fesztiválján, 2024. augusztus 1-3. között ismét otthonra találnak Paloznakon.

A szervezők elmondták, hogy a műsorfolyam összeállításában szívügyük a jazz, mint zenei műfaj, s különösen a hazai képviselőinek fellépése, sőt a tehetséggondozás is. Ezért a 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel. Az idei Pikniken többek között olyan művészekkel találkozhatunk itt, mint a Pénzes Máté és a Zseb formáció, a The Qualitons, vagy a New Fossils.

A sajtótájékoztatón megjelenő Lamberger Galina, Juli édesanyja számolt be arról, hogy az idei évben egy zenészeket támogató aukciót tervez a Fábián Juli Emlékalapítvány 2024 július 14-én a Magyar Zene Házában, ahol Fábián Juli személyes tárgyait, ékszereit, gyűjteményeit bocsátják aukcióra. 

Ahogy azt Sánta Dániel fesztiváligazgató-helyettes kiemelte, idén is folytatódik a szakmai együttműködés a Hangfoglaló Programmal, aminek keretében három zenekar érkezik a piknikre: a Gorg & Benzol, Symbiosis 5 zenekar és a Pálmai Panna – Oláh Krisztián duó.

A Jazzpiknik minden évben a bevételének egy részével rászorulókat támogat. Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés: az elmúlt évek alatt már találkozási ponttá vált a nagy kék szív installáció, amelynek segítségével a fesztiválozók üzenhetnek az autizmussal élőknek. A sajtótájékoztatón Gubcsó Balázs az alapítvány operatív vezetője beszámolt a tavalyi tapasztalatokról és az Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum támogatására szánt idei ötletekről.

A korábbi évek hagyományát folytatva a szervezők kiemelték együttműködésüket a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, továbbá jótékonysági akciójuk folytatását a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai Részlegének Sebészeti Osztályával.

A korábbi évek hagyományát folytatva, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere. Az idei Jazzpikniken is különleges programokkal várják a szervezők a kisebbeket; a Gyermekudvarban a Zöldövezet Társulás önfenntartó standján érzékenyítő játékok lesznek, a Betonka workshopján betonból készült szuvenírtárgyakat lehet díszíteni, a Bethesda Gyermekkórház kitelepülésén pedig a gyerekek játékos módon kaphatnak egészségügyi ismeretterjesztést. A Nagyszínpad melletti Gyerekréten idén is a Játékos Tudomány fogja invitálja kreatív, edukatív játékokokra a kicsiket.

Mint gyakorlott fesztiválozók igazolhatjuk, hogy a közvetlen hangulatú sajtótájékoztató ízelítőt nyújtott a 12. Paloznaki Jazzpiknik miliőjéből: ízes-házias kézműves falatok, a balatoni lankák nedűi, fantasztikus zenei élmények és baráti találkozások egyaránt várhatók augusztus első hétvégéjén Paloznakon!

További információ, részletes programbontás, kedvezményes jegyek: https://jazzpiknik.hu

,