Pokoli torony – 50. évfordulós újrabemutató a Pannónia Mozikban!

A tűzoltók napján, május 4-én, 18.00-tól három Pannonia moziban (Lurdy, GoBuda, Pólus, Cinema Mom) látható ismét az idén 50 éves katasztrófafilm, a Pokoli torony. Minden tűzoltó- vagy katasztrófavédelmi igazolványt felmutató néző tiszteletjeggyel, térítésmentesen tekintheti meg a filmet. 

Bővebben a filmről:

A Pokoli torony (The Towering Inferno) 1974-ben készült színes, amerikai film.

Az 1970-es évek egyik legsikeresebb alkotása Irwin Allen producer nevéhez fűződik, aki John Guillermin mellett a rendezésben is részt vett. A forgatókönyv két amerikai bestseller kombinálásával készült, melyeket eredetileg külön-külön szeretett volna megfilmesíteni a 20th Century Fox és a Warner Bros., de végül úgy döntöttek, hogy társulnak egy nagyszabású, közös produkció érdekében. A szereposztás minden idők egyik legnagyobb sztárparádéja (Paul Newman, Steve McQueen, Fred Astaire, Richard Chamberlain, Robert Vaughn, Faye Dunaway), melyben a korábbi évtizedek csillagai szerepeltek együtt az aktuális mozi- és tévés sztárokkal. A filmet 8 Oscar-díjra jelölték, ebből hármat kapott meg.

A filmet az alkotók a tűzoltóknak ajánlották, „akik életüket áldozzák azért, hogy mások élhessenek.”

Bár a film cselekménye fikcióra épül, és a filmben látotthoz hasonló tűzvész a film elkészültét megelőzően nem volt, viszont negyvenhárom évvel a film bemutatója után sor került egy valós tragédiára, amely csaknem pontosan megfelelt a Pokoli toronyban bemutatottnak. 2017. június 14-én London nyugati felében gyulladt ki a több mint 67 méter magas Grenfell toronyház, amely teljesen kiégett. A házban közel 400 ember tartózkodott, többnyire lakók. Közülük 72-en meghaltak, 74-en megsebesültek, a többinek sikerült kimenekülnie. A tűz oka itt is elektromos hiba volt, s a tűz terjedését nagyban segítette az épület gyúlékony burkolata.

Rövid tartalom:

San Franciscóban a világ legmagasabb felhőkarcolójának átadására készülnek. Az eseményre a felső tízezer képviselőin túl hivatalos mindenki, aki részt vett a gigantikus épület megalkotásában. A figyelmetlen és hanyag kivitelezés azonban már az első éjszakán soha nem látott tragédiát okoz. A 81. emelet egyik eldugott raktárhelyiségében egy zárlatos kábel tüzet okoz, amely viharos sebességgel terjed, és falja fel az épületet. A bennrekedtek csak az épület bátor tervezőjére, Doug Robertsre (Paul Newman) és a lehetetlent nem ismerő, O’Hallorhan parancsnok (Steve McQueen) vezette tűzoltókra számíthatnak. A film óriási siker volt, elsősorban azért, mert rendkívül hitelesen mutatta meg a tűzoltók önfeláldozó munkáját egy elképesztő katasztrófa kellős közepén, ahol gyakorlatilag minden lehetséges vészhelyzet előáll.

Szent Flórián napján, május 4-én, 18.00-tól három Pannonia moziban (Lurdy, GoBuda, Pólus, Cinema Mom) a tűzoltó- vagy katasztrófavédelmi igazolványt felmutató nézők tiszteletjeggyel, térítésmentesen tekinthetik meg a ’70’ évek egyik legizgalmasabb katasztrófafilmjét, a Pokoli toronyt.

Budapest Cinema MOM https://cinemamom.hu/
Budapest Lurdy Mozi https://lurdymozi.hu/
Budapest GoBuda Mozi https://gobudamozi.hu/
Budapest Pólus Mozi https://poluscentermozi.hu/