„…MERT A HÁBORÚNAK NEM VOLT SZÍVE” – Megjelent egy művészi mesekönyv a háborúról

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború? Hogyan lehet erről a felnőttek számára is nehéz témáról a koruknak megfelelő módon beszélni? Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy ha valahol háború van.

Romana Romanisin és Andrij Lesziv: A háború, amely megváltoztatta Rondót

Fordította: Vonnák Diána

Az ukrán szerzőpáros magyarul most megjelent hiánypótló képeskönyve megmutatja a gyerekeknek a háború és a béke közötti különbséget, és hogy milyen hatása lehet a háborúnak egy békés kisváros lakóira. A könyv írását eredetileg a 2014-es krími háború eseményei ihlették, de aktualitása sajnos ma is érvényes.

A háború, amely megváltoztatta Rondót egy gyönyörűen megírt és illusztrált különleges, többszörösen díjnyertes képeskönyv a háború által okozott pusztításról és annak következményeiről szól.
A színes kötetben található történet és lenyűgöző illusztrációk segítségével a gyerekek megismerkednek Rondó városka lakóival és megtapasztalják, hogyan változik meg életük és környezetük a háború hatására.

Különleges város volt Rondó. A levegője tiszta és áttetsző, mintha a legfinomabb fényből szőtték volna. Törékeny lakói virágot ültettek, gondozták a kerteket és a parkokat, hóbortos épületeket húztak fel, társalogtak a madarakkal és a növényekkel, szerettek énekelni, rajzolni, verset írni. És boldoggá tette őket, hogy Rondóban élnek. Itt él Danko, Zirka és Fabian, a három bátor barát is.
De Rondóba egy nap megérkezik a Háború, és már soha nem lesz semmi olyan, mint régen…
A város lakói sosem tapasztaltak még háborút, és nem tudják, hogyan reagáljanak rá. Próbálnak beszélni vele és harcolni ellene, de semmi sem elég hatékony ahhoz, hogy megállítsák a háború pusztítását és sötétségét. Végül Rondó lakói a három barát vezetésével összefognak, a fény és az éneklés erejével megállítják a pusztító háborút, megmentik szeretett otthonukat, és végül az egész várost a győzelem piros pipacsvirágai lepik el.

A Lvivben élő és alkotó ukrán házaspár érzékeny és megható története a háború okozta a sötétséget és fájdalmat, az örökre megmaradó sebeket mutatja be, és felhívja a figyelmet a béke, az ellenállás és a remény fontosságára. A nagy alakú kötet érzelmileg megindító, szimbolikus története és lenyűgöző illusztrációk gyönyörű meseként szolgálnak a gyerekek számára, hogy megmutassák nekik, mi az a háború, a nagyobb vagy a felnőtt olvasóknak azonban mélyebb értelmezéseket is kínál.

A háború, amely megváltoztatta Rondót ideális választás minden olyan szülőnek és pedagógusnak, akik úgy érzik, meg kell ismertetniük a gyerekekkel, hogy mit jelent a háború.
A kötet alkalmas arra is, hogy mély, őszinte beszélgetéseket indítson el a gyerekekkel a történelem és a társadalom égető kérdéseiről, a közösség erejéről és a béke fontosságáráról.

6 éven felülieknek

Belelapozó: https://www.pagony.hu/resources/public/a_haboru_amely_megvaltoztatta_rondot_beliv_LR.pdf

,