Folytatódik az Essentia Artis, lehet még pályázni az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra

Május 7-ig lehet megtekinteni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát, az Essentia Artist a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

Az Essentia Artis Őrizni-Használni-Teremteni című tárlata átfogó képet nyújt 41 kortárs, ötven év alatti magyar alkotó gondolkodásmódjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól az MMA székházának 6. emeleti kiállítótereiben. A 150 alkotást bemutató kiállítás kurátorai: iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra.

A tárlathoz a kiállítótérben áprilisban (péntekenként) az alábbi kísérőprogramok kapcsolódnak:

Április 5-én 17 órától az ókori művészet, irodalom és esztétika iránt érdeklődőket várja Hajdú Attila, aki egy bizonyos Kallistratos Ekphraseis (Leírások) című munkáját mutatja be. A szerző tizennégy szoborleírása voltaképpen tizennégy prózavers, tizennégy visio a görög szobrászatról – a neoplatonikus esztétika, a költészet és a képzelet egyvelege.  Ezt követően iski Kocsis Tibor Fókusztávolságok – Analógiák és kontrasztok a kortárs képző- és iparművészetben című tárlatvezetése a kurátor személyes szakmai megközelítésén keresztül kívánja feltárni a fiatal és középgenerációs tárgyalkotók különböző művészeti ágak közötti átjárási pontjait. Kiemelten fókuszál a művészettörténeti kánon örökségére, a korunkra jellemző gazdag anyaghasználatra, valamint a művészeti ágak között megjelenő azonos és változó stiláris jegyekre.

Április 12-én 17 órától Horváth Márk bábművész olyan kérdésekre keresi a választ, mint minden rítus színház, és minden színház rítus is egyszerre? Ha a rítus és a színház konstruált tér és konstruált valóság egysége, bábszínháznak tekinthető-e a katolikus liturgia? Horváth Márk bábművész, színész hároméves ösztöndíjprogramja során a színházi absztrakció középkori megjelenési formáit kutatta a keresztény szakrális cselekményekben. Előadásában végigvezeti az érdeklődőket alaptéziseitől a különféle szakelméletek kifejtéséig; a garamszentbenedeki úrkoporsótól a kortárs bábszínházig. A programot követően Átváltozások – Az elemi design mikroorganizmusaitól az emberléptékű szobrokig címmel Mogán Orsolya tart tárlatvezetést az Essentia Artis kiállításban, ahol együtt szerepelnek iparművészeti, képzőművészeti, népművészeti, fotó- és filmművészeti alkotások. Arra tesz kísérletet, hogy feltárja a kapcsolódási pontokat, a műfajok közötti átjárhatóságot és a gazdag anyaghasználatban, technikában rejlő, átváltoztató erejű lehetőségeket.

Április 19-én 17 órától Afrikai hangok Közép-Amerikából címmel a marimba fejlődéstörténetéről tart előadást Mucsi Gergő. Hogyan kerülhetett egy afrikai hangszer Közép-Amerikába? Guatemalában miért tartják nemzeti kincsnek? Mi köze a pókselyemnek és a darázsviasznak a marimba hangjához?  Mi a különbség a xilofon és a marimba között? Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar adjunktusa előadásában mindezekre és még sok más izgalmas kérdésre is választ ad.

Május 3-án 17 órakor iski Kocsis Tibor Finisszázs tárlatvezetésével zár a programsorozat.

A május 7-ig zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A tematikus programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ: www.essentiaartis.com

ÁPRILIS 2-IG LEHET PÁLYÁZNI AZ MMA ÖSZTÖNDÍJPROGRAMRA

Az Essentia Artis kiállítás és programsorozattal párhuzamosan április 2-ig lehet még pályázni a 2024-2027-os időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

Az MMA hetedik alkalommal hirdeti meg a művészeti és művészet­elméleti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát, amelynek száz kedvezményezettje három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíjban részesül. Minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig már betöltötte 18. életévét, de még nem töltötte be 50. életévét. A pályázat benyújtásának nem feltétele művészeti, művészetelméleti végzettség, szakképzettség. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI osztondij.mma-mmki.hu honlapján.

Forrás: MMA MMKI