MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I. – Mulasics László festőművész jubileumi kiállítása

A Hegyvidék Galéria a Várfok Galériával együttműködésben nagyszabású jubileumi kiállítást rendez Mulasics László (1954–2001) születésének hetvenedik évfordulójára emlékezve. Mulasics hirtelen halála óta a Várfok Galéria rendszeres jelleggel rendezi meg az egyes korszakokra koncentráló, azokat feltárni kívánó kiállításokat. Az idei, kerek évfordulón rendhagyó módon egyidőben, két helyszínen tekinthetik majd meg a látogatók az alkotásokat. A Hegyvidék Galéria kiállítótere elsősorban a festőművész korai, az 1980-as években készült műveinek ad majd otthont, a Várfok Galériában pedig a ’90-es évek és a 2000-es évek legelejének művészete kerül fókuszba.

Mulasics László: Háborítatlan dallamok (részlet), 1986; olaj, vászon, 180×140 cm

A kiállításmegnyitón elhangzik Balogh Máté Erkel Ferenc-díjas, Junior Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas zeneszerző erre az alkalomra írt „Εγκαυστική (Enkaüsztiké) – In memoriam László Mulasics” című darabja Molnár Anna mezzo-szoprán előadásában.

Mulasics László a ’80-as, ’90-es évek hazai színtérének meghatározó alakja volt, akinek pályája a ’80-as évek derekán indult, első alkotásai heves gesztusok által meghatározott figurális kompozíciók voltak. 1986-ban éles váltással elhagyta a figuralitást, megkezdődött a geometria térhódítása, és sokrétű anyagkísérletei 1987-ben elvezették az ókori viasztechnikához, az enkausztikához. A felhevített viasszal való alkotás az idők folyamán összeforrt nevével,mesterévé vált. A ’80-as évek pszeudo térképeit, alaprajzait, archaikus építményeit a ’90-es években felváltották a művészettörténeti idézetek – vadászkutyák, griffek -, fizikai ábrák, csillagászati eszközök és diagramok. A ’90-es évek második felének motívumkezelése a Pattern and Decoration örökségét hordozza, míg a képeken feltűnő írások, elméleti kutatások a konceptuális művészet felé közelítenek. Az utolsó évek élénk színei, az új életre kelt növényi ornamentika, vegyítve a tudományos ábrákkal vagy geometrikusabb struktúrákkal, egy újabb korszak indulásának jeleit mutatják, mely kettétört a művész korai halálával.

Kiállításmegnyitó:

2024. március 20. (szerda) 18:00

Köszöntőt mond:

Fonti Krisztina alpolgármester

A kiállítást megnyitja:

Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője

Zene:

Balogh Máté: Εγκαυστική (Enkaüsztiké) – In memoriam László Mulasics

Előadja:

Molnár Anna – ének

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállításmegnyitón való részvétel és a kiállítás megtekintése díjtalan.

A Várfok Galéria és a Hegyvidék Galéria közös szervezésű eseménye.

MULASICS 70. – Egy felfedező emlékére I.

HEGYVIDÉK GALÉRIA (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.)

2024.03.21. – 04.20.

MULASICS 70. – Egy felfedező emlékére II.

VÁRFOK GALÉRIA (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

2024.03.22. – 04.28.

Forrás: Hegyvidék Galéria