Jávor Piroska születésnapi kiállítása a Szentendrei Képtárban

Jávor Piroska szentendrei festőművész 80. születésnapja alkalmából nyílt kiállítás a Fő téri Képtárban, Szentendrén.

A kiállítás megnyitója nagy érdeklődés mellett zajlott, melyen a művész lánya, Asszonyi Flóra mondott rendhagyó beszédet sok humorral és őszinteséggel. A Képtár termeiben kiállított festményeken a vidám, élettel teli színek, játékos formák az örökifjú művész derűs egyéniségét tükrözik. Ahogy a kiállítás kurátora, Mazányi Judit fogalmaz: „Jávor Piroska tudatosan vállalja föl az alkotásban jelenlévő játékosságot. Nem véletlen, hogy Sütő András következő idézete függ műterme falán: »Hacsak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává, boldog ember, ki a munkájában megtalálja a valamikori játék hangulatát.« Mindezzel természetesen nem az alkotás kihívásait kívánja megkerülni, hiszen a festmények töprengések, fontolgatások nyomairól árulkodnak. Arra törekszik, hogy a munka közben átélt pozitív élményt megossza képei szemlélőivel. Természetesen ezt nemcsak a játékosan bujkáló betűformákkal, intenzív erős kontrasztokkal, furcsa ritmusokkal kívánja elérni, hanem megfesti a játékokat, vagy a matematikai feladványokat is.”

Jávor Piroska a Képzőművészeti Főiskola befejezése után költözik férjével Asszonyi Tamással a szentendrei Új Művésztelepre. Kezdetben a tűzzománc dekorativitása vonzza, de gobelin-készítéssel is kísérletezik, végül mégis a festészetet választja kifejező eszközül. A szentendrei művészet több évtizedes történetében markáns törekvések egyikeként jelenik meg a geometrizáló nonfigurativitás, és a konstruktív képépítés. Jávor Piroska ennek a vonulatnak egy általa kidolgozott változatát teremti meg. Kezdetben akvarelljei hívják elő a különös lebegő formációkat, amelyek időnként tárgyias utalásokat is hordoznak. Majd az olajképeken a geometrikus alakzatokat szabálytalan motívumokkal varázsolja személyessé, miközben a háttér kézjegyet eltüntető precizitása intellektuálissá teszi a személyességet. Az elmúlt közel 20 évben a formavilág kristályosabbá válik, és megnő a szabályos geometriai elemek és matematikai összefüggések játékossága. A betűk és számok egyszerre lesznek jelentéssel teli alakzatok és ritmizáló formák. A színek pedig szinte vizuális dallamok taktusaiként értelmezhetők. Jávor Piroska új kiállításának anyaga elsősorban az elmúlt két évtized munkáiból nyújt válogatást. 

Játék a „Parnasszuson” című kiállítás szeptember 1-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10:00-18:00 óra között látogatható a Szentendrei Képtárban (Szentendre, Fő tér 2-5.).

Fotó: ©Bohus Réka